БОГАТ ПРОГРАМ И У НОВОМ САДУ Филмски фестивал Слободна зона од 31. октобра до 5. новембра

Филмски фестивал "Слободна зона" биће одржан од 31. октобра до 5. новембра у Београду, Новом Саду, Нишу и Крагујевцу, уз приказивање 63 филма из 38 земаља, у 13 програмских целина, најавили су данас организатори.
bioskop film pix
Фото: Pixabay.com

Фестивал ће 31. октобра (19:00) отворити добитник Сребрног лава у Венецији "Зло не постоји" Рјусуке Хамагући у МТС Дворани, а истога дана филм ће бити приказан на отварању фестивала у Нишу и Новом Саду.

Из "Слободне зоне" је саопштено да доносе филмове са темама "о којима се не прича гласно, поставиће незгодна питања, дирнути у конвенције и покренути дебате", међу којима су "Црвено небо" немачког редитеља Кристијана Пецолда, који је награђен Сребрним медведом на 73. Берлинском фестивалу.

Како је најављено, ту су и драма трилер "Нула калорија" аустријске редитељке Џесика Хаузнер, која је са овим филмом била у конкуренцији за Златну палму на Канском фестивалу, и остварење Немање Војиновића "Флашароши" о депонији у Винчи, награђен Срцем Сарајева за најбољи документарац на Сарајево филм фестивалу, каже се у саопштењу.

Документарац "Џоан Баез: Ја сам бука" ауторки Карен О’Конор, Мири Наваскии, МејвО'Бојл прати икону америчке фолк музике на последњој турнеји, а "Слободну зону" 5. новембра у Синеплекс (Cineplexx) Галерији затвара премијерно "Чудна страна живота", полуучасовни квир вестерн Педра Алмодовара, са Итаном Хоком и Педром Паскалом у главним улогама.

Из "Слободне зоне" су навели да је визуелни идентитет фестивала "својеврсни омаж Луису Буњуелу, једном од највећих аутора у историји филма и његовом дебитантском ремек-делу 'Андалузијски пас'“, а у Кинотеци ће бити ретроспективањегових филмова

"Овим остварењем Буњуел је најавио свој долазак на филмску сцену на којој је заузео истакнуто место. Његови луцидни радови одавали су утисак друштвене ангажованости, посебне духовитости и ироније, велике емпатије за своје јунаке и провокативности која никога у публици није остављала равнодушним", истакао је директор фестивала Рајко Петровић.

Остала остварења биће распоређена у програмским линијама Међународна селекција, Регионална селекција - Хоризонти Балкана, ЕУ зона промена, Женска линија, Зелена зона, Зона без граница, Прва два корака, ЕУ Teen зона, Слободна зона и Cineplexx, The Future is Here и KinoKauch.

"Слободну зону" су подржали потпрограм МЕДИА програма Креативна Европа, Министарство културе Србије, Реконструкција Женски фонд, Секретаријат за културу Града Београда, Градска управа за културу Града Новог Сада, Филмски центар Србије и Француски институт.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести