На Слободној зони најбољи „Утама” и „Вера сања море”

Филмови „Утама” и „Вера сања море” победници су 18. филмског фестивала Слободна зона, који је прексиноћ завршен пројекцијом финског остварења „Рај за караоке” Еинарија Паканена и свечаном доделом награда у Дому омладине у Београду, а у Новом Саду пројекцијама у биоскопу „Арена синеплекс” и у Културном центру Новог Сада.
w
Фото: Youtube Printscreen

„Утама” Алехандра Лоајсе Грисија и „Вера сања море” Калтрине Краснићи, проглашени су за најбоље ангажоване филмове међународног, односно регионалног програма овог фестивала.

„Вера сања море” Калтрине Краснићи је „филмски портрет средовечне удовице која мора да се суочи са суровом стварношћу дубоко укорењеног патријархата на овим просторима”.

- „Вера сања море” је прича добро позната свакој жени на Балкану, прича у којој се свака од нас препознаје и која нас подсећа да борба за родну равноправност још траје. Истовремено, начин на који је испричана и мрачни тонови који је прате, реалистично осликавају не само живот жена, већ и мушкараца на нашем комадићу планете, немоћном да коначно одживи своју прошлост. Филм који удара у главу, али без нокаута - пише у образложењу жирија, које су чиниле новинарка Тамара Скроза, редитељка Милица Томовић, и продуценткиња и теоретичарка Јелена Мишељић.

Награду је у име екипе примио Шкумбин Истрефи, продуцент овог остварења снимљеног у копродукцији Албаније, Северне Македоније и Косова, указујући да је култура мост који руши све предрасуде и да је ово је велик корак неопходан за помирење наша два народа.

Чланице жирија су награду „Хјуман рајтс” доделиле документарном филму „Хрватског народног препорода” Горана Девића, а Специјално признање документарцу „Веће од трауме” Ведране Прибачић и Мирте Пухловски.

Најбољи ангажовани филм у Међународној селекцији „Утама” Алехандра Лоајсе Грисија, говори о старијем брачном пару боливијских староседелаца који се суочавају са суровим условима живота.

Чланови жирија - редитељка Александра Одић, уметница перформанса Незакет Екичи и видео и филмски уметник Бошко Простран наградили су овај филм „који нас увлачи у интимне људске емоције протагониста, омогућавајући нам да учествујемо у сукобима који се дешавају у удаљеном делу света, а утичу на све нас: промена породичних структура и традиције, миграције изазване глобалним климатским променама, опроштај и суочавање са смрћу која се приближава”.

Специјално признање у овој селекцији додељено је филму „Рабије Курназ против Џорyа Буша” Андреаса Дрезена.

Најбољи филм новоуспостављене категорије „Прва два корака” је документарац „Љубав, немачке марке и смрт” Џема Каје, о турским фолкерима у Немачкој. То је одлучио жири младих редитеља у саставу: Синиша Цветић, Матија Глушчевић и Душан Зорић.

Средњошколски жири за најбољи филм селекције „8+” прогласио је играно остварење „Часна сестра фудбалски тренер” Роберта Буеса, о опатици која у сиротишту за дечаке оснива фудбалски тим, а селекције „14+” документарац „Невиност” Гаја Давидија, о младим људима страдалим током служења обавезног војног рока у Израелу.

Награда публике припала је документарцу „Плесати Пину” Флоријана Ханцен-Циоба.

Од 9. до 23. новембра публици у Србији је доступан већи део филмова са овогодишњег програма, преко платформе „КиноКауч”.

Н. П-ј.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести