БОЈАНУ ЈОВАНОВИЋУ НАГРАДА „ДЕЈАН МЕДАКОВИЋ” „Српско културно благо” као величанствена ода

Награду „Дејан Медаковић“ за 2023. годину добио је Бојан Јовановић за књигу „Српско културно благо”, објављену под окриљем новосадске издавачке куће „Православна реч”.
e
Фото: Srpsko kulturno blago, promo

Како је оценио стручни жири, на челу са др Бошком Сувајџићем, овом књигом наш најистакнутији савремени антрополог је  представио антологијски избор српских културних вредности на којима се темељи како колективни, тако и индивидуални идентитет самосвесних припадника српске нације.

Аутор потписује величанствену оду српској култури као вредносном и етичком оријентиру њеним припадницима у овом и будућем времену. У четрнаест богато илустрованих поглавља, „Српско културно благо” представља вредности које су остварили Срби као народ на културном подручју Балканског полуострва. Те вредности указују да је српски културни простор знатно шири од државних граница Србије, а многе од њих су својим значајем, аутентичношћу и лепотом потврђене и као општечовечанске у увршћене у светску културну баштину. Како се наводи, у временима оспоравања српских културних вредности и отимања српског културног наслеђа, „Српско културно благо” својеврсна је отворена национална читанка, поуздан оријентир савременим поколењима за очување будне свести националне припадности и националног блага пред колективним и индивидуалним изазовима и искушењима. „Бојан Јовановић  је свеукупним својим уметничким, научним и интелектуалним ангажманом показао да је достојан награде која носи име Дејана Медаковића. 

Медаковић је био велики сањар прошлости, полиграф,  полихистор, историчар уметности, приповедач, академик, који је својим монографијама, зналачки исцртавао границе српског национа. Сличним  вредностима је посвећена и раскошна књига Бојана Јовановића”, навео је жири. Свечано уручење награде, коју је, подсетимо, установио „Прометеј” у знак сећања на великог српског историчара уметности, мемоаристу, песника и хроничара, планирано је за 10. јануар 2024. у Новом Саду.    

М. С.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести