БЕОГРАДСКА ФИЛХАРМОНИЈА концертом у Коларцу славила ВЕК ПОСТОЈАЊА

БЕОГРАД: Београдска филхармонија је вечерашњим рођенданским поклон концертом у Коларћевој задужбини, под диригентом Урошем Лајовицем, почела обележавање стогодишњице постојања.
е
Фото: TANJUG/ JADRANKA ILIĆ/ bg

Пред испуњеном великом двораном Коларца, Филхармонија је најпре извела "Свечану увертиру" Дмитрија Шостаковича и "Рођенданске варијације" Петера Хајдриха и Милоша Бранисављевића, у оквиру којих је посебно топло поздрављена "Српска варијација".

У име свих музичара концертмајстор Тијана Милошевић је некадашњем шефу диригенту Београдске филхармоније (2001-2005) Лајовицу уручила плакету са звањем почасног диригента, "за изузетан дугогодишњи допринос развоју оркестра", што је дворана поздравила бурним аплаузима.

Уследило је финале Симфоније број пет Лудвига Ван Бетовена и "Грлица" Стевана Христића.

Београдску филхармонију је 1923. године основала група ентузијаста на челу са композитором Христићем, а у оркестру је 620 музичара провело свој радни век од како се од 1951. године континуирано води архива.

Водитељ програма био је глумац Владимир Алексић који је на духовит начин представио поименце чланове оркестра, али и бинске раднике и друго особље филхармоније, укључујући њене пензионере присутне у гледалишту.

У видео порукама рођендан филхармонији честитали су њен шеф диригент Габријел Фелц, затим Данијел Рајскин, Кијан Солтани, Добривоје Танасковић - Ден Тана, Ксенија Сидорова, Стана Катић, Фазил Сај и Зубин Мехта.

Специјални гост вечери био је аустријско-словачки квартет Јаношка ансамбл који је са филхармонијом извео "Мизету за Фрица (омаж Фрицу Крајслеру), "Паганиношку, Каприс 24" Никола Паганинија,  и "Румбу за Амадеуса", која се у једном тренутку претворила у "Ево банке Цигане мој" што су посетиоци испратили певањем.

Браћа Јанушка и филхармонија су из Коларца испраћени овацијама, након што су продужили програм и стигли до "Hey Јude" Битлса наишавши на одличан пријем распеваних посетилаца.

Филхармонија ће велики јубилеј под слоганом "Заувек" обележавати током целе године, а на реду су Гала концерт са диригентом Зубинм Мехтом 20. јуна у Коларцу и бесплатни концерт на отвореном "Дизни фантазија уживо" 2. јула на простору београдског Ушћа.

EUR/RSD 117.1131
Најновије вести