ФЕДОР ВРТАЧНИК, диригент: ПРВИХ 20 ГОДИНА НОВОСАДСКОГ БИГ БЕНДА

Новосадски биг бенд су 2003. године утемељили реномирани овдашњи џез и поп музичари, са жељом да испуне празнину насталу гашењем Плесног оркестра РТВ Нови Сад, те да настави традицију оркестарског музицирања. Од првог дана на челу НББ као композитор, аранжер и диригент Федор Вртачник.
w
Фото: Youtube Prinscreen / Moja priča - RTV

– У протеклих 20 година Новосадског биг бенда и 20 концертних сезона реализован је заиста импозантан број наступа: чак 532 – каже Вртачник за „Дневник”. – При томе се ради о концертима различитог карактера, од учешћа на свим релевантним џез фестивалима до постављања сад већ чувених пројеката попут Рок опере, Диско опере, Три тенора... Мислим да је НББ у те две деценије израстао у елитно добро и Новог Сада и Војводине и државе, које ову средину на најбољи могући начин презентује у целом региону. Нажалост, остали смо пре две године без једног сјајног музичара и човека, пијанисте Александра Бањца, али траг који је оставио на начин размишљања свих нас, на темеље Новосадског биг бенда, неизбрисив је. Управо су његове идеје уткане у развој НББ, да не буде чисто свингашки биг бенд, већ да се репертоар прожме популарном музиком 20. и 21. века.

 Јубилеј званично обележавате вечерас у Српском народном позоришту концертом под називом „Првих 20 година Новосадског биг бенда - Рок опера специјал”?

– Када смо размишљали о томе у које рухо да оденемо свечани концерт, изабрали смо наш најуспешнији пројекат у последњих неколико година - Рок оперу. Процена је, наиме, била да ћемо друге сегменте ангажовања НББ моћи да адекватно представимо публици током године, а да за ову прилику припремимо специјално издање Рок опере са гошћом из Словеније, певачицом Јаном Шуштершич, нашим солисткињама Светланом Цецом Паладом, Данком Адамов, уз Бојану Стаменов, Матију Занату, Николу Мијића и Зорана Шандорова. Публику очекује заиста истински спектакл, при томе нешто дужи но што је уобичајено, јер смо за ову прилику припремили чак 25 аранжмана у духу великих аутора и једне славне епохе рок музике. И потрудићемо се да публици пружимо највиши квалитет извођења. 

 Недавно је НББ био део првог Јадранског фестивала игре у Будви, а реакције након концерта су листом били хвалоспеви...

– Новосадски биг бенд је добио позив од Туристичке организације Будва да учествује у том пројекту. Идеја организатора је била, будући да је фестивал замишљен као регионални, да га отворимо концертом југословенске филмске музике: „Отписани”, „Валтер брани Сарајево”, „Кудуз”, „Национална класа”... Уследила је израда аранжмана, па пробе бенда, а по доласку у Будву нам се прикључио Црногорски гудачки оркестар и на крају је тих 20 изабраних композиција изведено са великим успехом. Гости на концерту су били Дадо Топић, Јелена Гавриловић, Душан Свилар и Зузи Зу, певачица која је певала бек вокале на низу екс-ју хитова, између осталог и у легендарном „Флојду”. У сваком случају, иако НББ није непознат црногорској публици, напротив, сад смо добили још неке позиве и сарадња са тамошњим организаторима културних догађаја ће се наставити и у наредном периоду.

 Следећи концерт НББ на домаћем терену биће већ 3. јула у оквиру Новосадског музичког лета?

– Пре тога, 30. јуна, наступамо на Фестивалу „Лент” у Марибору, где ћемо представити пројекат Квин симфони, а потом се враћамо кући и у оквиру Новосадског музичког лета, 3. јула, водимо публику на Велику филмску авантуру. Гости на том концерту ће бити Матија Заната и Невена Рељин, а репертоар је састављен од блокбастера светске филмске музике, од легендарних тема Ениа Мориконеа и Нина Роте до Џона Вилијамса и Џона Барија. Једноставно, програм за истинске сладокусце. А онда, након летње паузе, Новосадски биг бенд очекује спектакл у пулској Арени: Здравко Чолић симфхоник, и то 25. и 26. августа. Ови концерти ће бити снимљени, те се као резултат очекују ЦД и документарац. У реализацији овог пројекта, подсетићу, учествују и делови Хора и Оркестра Опере Српског народног позоришта. Потом НББ чекају свирке у Кикинди, Чачку... све до 5. октобра и наступа у београдској МТС дворани. Предстоји нам и велика хрватска турнеја Рок опере, у оквиру које ћемо наступити у у Вараждину, Ријеци и загребачкој дворани Лисински, а потом Осијек, Сплит и Задар. Добили смо позив и из Естоније, тако да докони сигурно бити нећемо... (смех)      

У припреми четврти албум

  Иза НББ су три снимљена ЦД-а: „Само музика”, „Поларис” и „Татоо“. И док су прва два „испраћена” са мноштвом концерата, последњи у том низу некако је прошао „испод радара”?

– Заправо, „Татоо” смо само представили, односно обавестили смо музичку јавност да је албум изашао, али његова велика концертна промоција планирана за 18. новембар на Новосадском џез фестивалу, када ћемо извести све снимљене композиције. Гошћа на том концерту биће наша стална сарадница Бојана Стаменов. Иначе, и нови, четврти албум је у великој мери већ припремљен. Овог пута, међутим, није чисто ауторски, већ се ради о обрадама тема из класичне музике, односно џез аранжманима искључиво за биг бенд. Део тог програма ми смо већ свирали, али се искрено надам да ћемо у фебруару, када по правилу следи извесно концертно затишје, успети да уђемо у студио и материјал снимимо, тако да се ЦД појави већ на јесен 2024. Уверен сам у то да ће и овај албум бити добро дочекан на тржишту, тим пре што су у питању заиста изузетна дела Баха, Моцарта, Бетовена, Де Фаље.., која ће са прогресивним аранжманима бити упућена и ка новим  слушаоцима за које се не може рећи да је класика њихова шоља чаја.           

М. Стајић    

EUR/RSD 117.1131
Најновије вести