ПАРАДАЈЗ ЈЕ ЗА ОВЕ ЉУДЕ ОПАСАН Сви га воле, ДОБАР ЈЕ И ЗА ПЛОДНОСТ, али ОВО МОЖЕ ДА ПРОУЗРОКУЈЕ

Упркос бројним нутритивним предностима, постоје ситуације у којима би требало избегавати конзумацију парадајза.
1
Фото: Pixabay, ilustracija

Упркос бројним нутритивним предностима, постоје ситуације у којима би требало избегавати конзумацију парадајза.

Свеж парадајз све чешће можемо видети на пијацама и у супермаркетима, и мало је ствари које пружају толико задовољство као сочан, зрео парадајз. Ипак, да ли је конзумација парадајза уваек безопасна?

Према подацима америчког Министарства пољопривреде (УСДА), један сирови црвени парадајз средње величине садржи 12,3 милиграма калцијума, 13,5 милиграма магнезијума, 29,5 милиграма фосфора и 292 милиграма калијума, па се посебно препоручује трудницама и срчаним болесницима. Ови подаци истичу високу нутритивну вредност парадајза, што га чини изврсним додатком свакодневној исхрани.

Ипак, неке особе морају да га избегавају.

Фото: Pixabay, ilustracija

Док многе намирнице губе део нутритивне вредности током кувања, парадајз задржава већину својих витамина и минерала, а повећава се проценат ликопена, одговорног за здравље и број сперматозоида. И  количина калијума, која износи 292 милиграма у свежем парадајзу, смањује се тек на 268 милиграма када се парадајз кува, према УСДА. Ово значи да кувани парадајз и даље пружа значајне нутритивне предности. Дакле, парадајз заиста јесте рајско поврће.

Упркос овим позитивним карактеристикама, постоје ситуације у којима би требало избегавати конзумацију парадајза. Особе које пате од чира на желуцу требало би да буду опрезне, јер парадајз може да погорша симптоме и може се појавити бол у желуцу, надутост, мучнина, подригивање или осећај превелике ситости. Ово је важно имати на уму, како би се избегле потенцијалне здравствене компликације.

Парадајз је сигурно здрава намирница која може обогатити било који гулаш или тестенину, али као и код сваке хране, важно је узети у обзир индивидуалне здравствене потребе и услове.

 

EUR/RSD 117.1015
Најновије вести