Јагма за пихтијама

Промоција традиционалне манифестације „Руменачка пихтијада” одржана је на Тргу Републике. Дегустацију надалеко познатих пихтија уприличило је Удружење грађана

„Руменачка пихтија 2003”, најављујући 14. манифестацију, која ће се одржати од 2. до 4. марта.

На десетине посетилаца пробало је то традиционално јело сервирано уз бели лук и алеву паприку. По речима једног од организатора Милана Поповића, Новосађани су били врло заинтересовани за пихтије па се тражила и порција више.

– Баш смо задовољни продајом: свих 440 пихтија, колико смо донели, је и пре краја промоције разграбљено – истакао је Поповић. – Људи су чекали у реду да би купили наше пихтије. Осим тога, направили смо и велику лимену тепсију за дегустацију пихтија и могу приметити да је интересовање велико. Пихтије од пола килограма су се продавале по 200 динара.

Како кажу организатори из Руменке, тајна добрих пихтија је у квалитетним састојцима – свињским јзицима, реповима, ушима и папцима, али и зачинима – биберу или лорберу. Пихтије се кувају од осам до десет сати, али је важно и подесити ватру. По мишљењу наше суграђанке Вере Попов, руменачке пихтије су један од најбољих домаћих производа из Војводине.

– Дошла сам да купим две кутије пихтија за моју породицу, врло су укусне и нису скупе – каже Вера Попов. – Мој муж их обожава, али није

увек у прилици да једе добре пухтије па је ово јединствена прилика за куповину тог специјалитета.

Организатори очекују велики број посетилаца и гостију из региона, а припремљени су бројни специјалитети, попут сирева, сухомеснатих производа, ракија, слаткиша и бројних других јела. Биће организован и богат културно-уметнички програм. Неизоставан део манифестације је, као и сваке године, такмичење за најбоље пихтије.

Ј. Радуловић

 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести