Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

SVETSKI, A SRPSKI PROIZVOD ZA NEGU LICA Biljana Markov iz Bačkog Gradišta pravi kreme od biljke po kojoj je poznat i namaz DOKAZANO JE SPAS ZA AKNE

25.09.2025. 08:35 09:52
Piše:
Izvor:
Dnevnik
комбо
Foto: Dnevnik / S. Šušnjević

Po­ljo­pri­vred­na kul­tu­ra le­ble­bi­ja, ili ka­ko se još zo­ve na­ut ili sla­nu­tak, već de­se­tak go­di­na se se­je na na­šim nji­va­ma kao za­me­na tra­di­ci­o­nal­nim bilj­nim kul­tu­ra­ma.

Se­ju je mla­di po­ljo­pri­vred­ni­ci želj­ni da se opro­ba­ju u no­voj pro­iz­vod­nji i pre­ra­dom stig­nu do no­vih na­mir­ni­ca i pro­iz­vo­da ko­jih ni­je ra­ni­je bi­lo na na­šem tr­ži­štu ni u upo­tre­bi. Le­ble­bi­ja se po­ka­za­la kao od­lič­na hra­na od ko­je se pro­iz­vo­di da­nas sve po­pu­lar­ni­ji hu­mus-kre­ma­sti na­maz sli­čan pa­šte­ta­ma, ali to ni­je sve.

Ove ko­zme­ti­ke ne­ma u par­fi­me­ri­ja­ma, ali se mo­že po­ru­či­ti

Di­plo­mi­ra­na eko­no­mi­ski­nja Bi­lja­na Mar­kov iz Bač­kog Gra­di­šta ot­kri­la je da se bra­šno od le­ble­bi­je mo­že ko­ri­sti­ti i u ko­zme­ti­ci. To­kom vi­še­go­di­šnjeg upor­nog ra­da i str­plje­nja us­pe­la je da na­pra­vi sa­pun za li­ce i te­lo i ma­sku za li­ce. I po­tvr­di­la da za do­bru bi­znis ide­ju ne tre­ba ve­li­ki ulog već da se do nje mo­že sti­ći bez pre­vi­še pa­ra, ali s mno­go tru­da, vo­lje i zna­nja. 

леблебија
Foto: Dnevnik / S. Šušnjević

- U že­lji da se opro­bam u ne­čim no­vim, po­če­la sam da sa­ku­pljam in­for­ma­ci­je na in­tr­ne­tu o le­ble­bi­ji, ko­ju se­je moj su­prug, u na­me­ri da se zr­no le­ble­bi­je kao si­ro­vi­na što bo­lje is­ko­ri­sti. Već smo ima­li vi­še pro­iz­vo­da od na­u­ta, bra­šno, griz i te­ste­ni­nu , ali sam že­le­la pro­iz­vod ko­ji ne­ma ve­ze sa is­hra­nom - ka­za­la je za Dnev­nik Bi­lja­na Mar­kov. - Pre­tra­ži­va­njem sam sa­zna­la da u In­di­ji že­ne tra­di­ci­o­nal­no ko­ri­ste bra­šno od le­ble­bi­je sa dru­gim sa­stoj­ci­ma za ulep­ša­va­nje i ne­go­va­nje li­ca. Kod njih je to tra­di­ci­o­nal­na ma­ska, a me­ne je za­in­te­re­so­va­lo da na­pra­vim svo­ju. I pro­na­šla sam svoj re­cept uz po­moć ne­kih lju­di, a što je naj­va­žni­je, ma­ska je bez kon­zer­van­sa i adi­ti­va.

Ma­ska de­lu­je du­bin­ski: ukla­nja mr­tve će­li­je, umi­ru­je upa­le, sma­nju­je ak­ne i vra­ća ko­ži pri­rod­ni sjaj

леблебија
Foto: Dnevnik / S. Šušnjević

Od be­san bra­šna, ka­za­la je, na­pra­vi­la je svo­ju ma­sku za li­ce, ali ona ni­je obi­čan ko­zme­tič­ki pro­iz­vod. 

- Ona de­lu­je du­bin­ski: ukla­nja mr­tve će­li­je, umi­ru­je upa­le, sma­nju­je ak­ne i vra­ća ko­ži pri­rod­ni sjaj, za šta za­slu­ga pri­pa­da i cin­ku, moć­nom sa­ve­zni­ku u bor­bi za či­stu i zdra­vu ko­žu - tvr­di Bi­lja­na.

Ma­hu­nar­ka hra­ni i te­lo i ko­žu

Bi­lja­ni je od­u­vek bi­la bli­ska ide­ja da hra­na ima vi­še na­me­na – i kao go­ri­vo, i kao ne­ga. - Ono što sta­vlja­mo na ko­žu, tre­ba da bu­de jed­na­ko či­sto i vred­no kao ono što uno­si­mo u or­ga­ni­zam. Ne­ga ne mo­ra bi­ti kom­pli­ko­va­na. Ide­ja je bi­la jed­no­stav­na, da pre­ne­se­mo moć be­san bra­šna, ka­ko se još zo­ve bra­šno od le­ble­bi­je, iz ku­hi­nje u sva­ko­dnev­nu ne­gu. Jer, ono što hra­ni te­lo, mo­že jed­na­ko efi­ka­sno da na­hra­ni i ko­žu. Sa­da je le­ble­bi­ja kao drev­na su­per­na­mir­ni­ca ključ­ni sa­sto­jak u ne­go­va­nju li­ca.

Bi­lja­ni­na ko­zme­ti­ka ni­je sti­gla do po­tro­ša­ča ono­li­ko ko­li­ko bi že­le­la. 

леблебија
Foto: Dnevnik / S. Šušnjević

Ipak, va­žno joj je da je na­šla for­mu­lu ka­ko da ovu ma­hu­nar­ku što bo­lje is­ko­ri­sti, i sa­da oče­ku­je da se za nje­nu pri­rod­nu ko­zme­ti­ku vi­še ču­je. Ko­zme­ti­ke ne­ma u par­fi­me­ri­ja­ma, ali se mo­že po­ru­či­ti. 

Zabranjeno je preuzimanje teksta ili dela teksta bez navođenja autora i naše medijske kuće, u vidu živog linka koji vodi ka originalnom sadržaju. Svako kršenje ovog pravila tretiraće se kao povreda autorskih prava.

Izvor:
Dnevnik
Piše:
Pošaljite komentar
VELIKI EVROPSKI PROJEKAT TRAGA ZA NOVIM SORTAMA POZNATIH LEGUMINOZA Naučna bitka za pasulj i leblebiju
пасуљ

VELIKI EVROPSKI PROJEKAT TRAGA ZA NOVIM SORTAMA POZNATIH LEGUMINOZA Naučna bitka za pasulj i leblebiju

24.08.2025. 13:01 13:05
SALATA OD KRASTAVCA I LEBLEBIJA: Moćni obrok koji snižava krvni pritisak i pomaže u mršavljenju

SALATA OD KRASTAVCA I LEBLEBIJA: Moćni obrok koji snižava krvni pritisak i pomaže u mršavljenju

05.06.2024. 12:07 12:24
DOBRA VEST SA PANONSKIH POLJA Ova popoljoprivredna kutura posle rekordne setve donosi EKSTRA ZARADU Zasađena je na neverovatnih 60 000 hektara, a evo koji su razlozi
репица

DOBRA VEST SA PANONSKIH POLJA Ova popoljoprivredna kutura posle rekordne setve donosi EKSTRA ZARADU Zasađena je na neverovatnih 60 000 hektara, a evo koji su razlozi

24.09.2025. 07:48 08:15
KOLIKO SRPSKE PIJACE IZBIJAJU PARA IZ NOVČANIKA? Pasulj u prestonici "teži" od svinjetine, KAJMAK skuplji od teletine, a JAGODE u Zaječaru kao da su zlatom posute

KOLIKO SRPSKE PIJACE IZBIJAJU PARA IZ NOVČANIKA? Pasulj u prestonici "teži" od svinjetine, KAJMAK skuplji od teletine, a JAGODE u Zaječaru kao da su zlatom posute

Cena paradajza na pijacama u Srbiji varira od 150 do 300 dinara, jagode su i dalje najskuplje voće, a kilogram kajmak nećete moći da kupite bez jedne “crvene” – pokazuju poslednji objavljeni statistički podaci o cenama na malo.
18.06.2025. 17:33 17:51