Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

SRPSKI NAUČNICI NAPRAVILI INOVATIVNE MESNE PROIZVODE Manje zagađenja, niža cena, dobar ukus! HIBRIDNA KOBASICA TO POTVRĐUJE

29.10.2025. 12:54 13:06
Piše:
Izvor:
Tanjug
месо
Foto: Canva

Institut za stočarstvo u Beogradu razvio je inovativnu liniju hibridnih mesnih proizvoda koji kombinuju meso i biljne komponente.

Cilj je smanjenje negativnog uticaja proizvodnje mesa na životnu sredinu i smanjenje troškova proizvodnje, izjavio je danas pomoćnik direktora za nauku tog instituta Nikola Stanišić

On je na 15. Međunarodnom simpozijumu „Savremeni trendovi u stočarstvu”, u organizaciji Instituta za stočarstvo Beograd – Zemun od danas do 31.oktobra, rekao da industrija mesa ne može da opstane bez inovacija. 

„Potrebno  je zadovoljiti nutritivne potrebe potrošača, a istovremeno smanjiti emisiju gasova staklene bašte i potrošnju resursa”, kazao je Stanišić. 

Kako je objasnio, Institut za stočarstvo već nekoliko godina radi na spajanju tradicionalne tehnologije proizvodnje mesa sa inovativnim tehnologijama i pre godinu dana je osnovao spin-of” kompaniju Super proizvodi od mesa, koja razvija i proizvodi hibridne kobasice koje kombinuju meso sa biljnim komponentama. 

Ta kompanija, kako je dodao, posluje po biznis modelu koji podrazumeva da će tehnologiju nuditi i drugim proizvođačima u zemlji i inostranstvu.

Naveo je i da ti novi proizvodi koji se razvijaju i čiji je planiran početni obim proizvodnje oko jedne tone mesečno, nose nazive super grčka, super orijent, super pikant i super jagnjeća kobasica, kao i da se očekuje  da će se u maloprodaji naći narednog meseca. 

Naš cilj je da snizimo cenu proizvodnje i da ponudimo proizvode koji će biti čak jeftiniji od tradicionalnih mesnih prerađevina, rekao je Stanišić.

Prema njegovim rečima, već su potpisani ugovori sa dve strane kompanije iz Nemačke, kojima će biti prodata licenca za novu tehnologiju. 

Želimo da pokažemo da inovacije u industriji mesa mogu da dođu iz Srbije i da budu konkurentne na evropskom tržištu, zaključio je Stanišić. 

Učesnici 15. Međunarodnog simpozijuma Savremeni trendovi u stočarstvu koji se održava u beogradskom hotelu Putnik In su naučnici iz 16 evropskih zemalja, kao i njih više od 50 iz Srbije,  odnosno iz domaćih renomiranih istraživačkih i obrazovnih institucija, među kojima su Poljoprivredni fakulteti u Beogradu i Novom Sadu, kao i Agronomski fakultet u Čačku i Fakultet veterinarske medicine.

Izvor:
Tanjug
Piše:
Pošaljite komentar
IMAO NELEGALNU KLANICU, MESARU I PEČENJARU Pravio mesne prerađevine u neadekvatnim uslovima i PRODAVAO IH, PA UHAPŠEN

IMAO NELEGALNU KLANICU, MESARU I PEČENJARU Pravio mesne prerađevine u neadekvatnim uslovima i PRODAVAO IH, PA UHAPŠEN

13.12.2024. 15:49 16:38
ISPOVEST RADNIKA IZ SRPSKOG MARKETA "Peremo meso u sirćetu, nekoliko puta ga sameljemo i vraćamo u prodaju u obliku kobasica i ćevapa" NIŠTA SE NE BACA
месо

ISPOVEST RADNIKA IZ SRPSKOG MARKETA "Peremo meso u sirćetu, nekoliko puta ga sameljemo i vraćamo u prodaju u obliku kobasica i ćevapa" NIŠTA SE NE BACA

13.10.2025. 11:13 11:32
SVINJETINA DRASTIČNO POSKUPELA, A JUNETINA NA GRANICI LUKSUZA Tovilišta prazna PRERAĐEVINE I DALJE PO STARIM CENAMA
а

SVINJETINA DRASTIČNO POSKUPELA, A JUNETINA NA GRANICI LUKSUZA Tovilišta prazna PRERAĐEVINE I DALJE PO STARIM CENAMA

31.05.2025. 08:42 09:29