SVINJETINA DRASTIČNO POSKUPELA, A JUNETINA NA GRANICI LUKSUZA Tovilišta prazna PRERAĐEVINE I DALJE PO STARIM CENAMA
Sveža svinjetina i junetina poskupela je u proteklih desetak dana, ali se cene mesnih prerađevina nisu menjale.
U zavisnosti od mesare, svinjetina se prodaje za 30 dinara do stotinu dinara po kilogramu po višim cenama. Kilogram junećeg buta sada je skuplji za 150 dinara po kilogramu i košta 1.500 dinara, odnosno 1.499 dinara.
Po rečima direktora „Agropapuka” Bratislava Bogatića za Dnevnik, nestašica tovljenika na domaćem tržištu dovela je do skoka cene žive vage svinja, što je dovelo klaničare da povećaju cene mesa u mesarama. - Kilogram žive mere svinja sada je230 do 240 dinara bez PDV-a, a do nedavno su koštale oko190 dinara bez PDV-a - kazao je Bogatić. - Više od polovine tovilišta je prazno jer od februara nije bilo uvoza prasadi i pošto ih nismo imali u oborima, sada nemamo ni tovljenika. I to je razlog zašto svežu svinjetinu sada plaćamo po višim cenama, a ne zbog kontolisanog uvoza sveže svinjetine. Istovremeno, pošto je potražnja za svinjskim meso ostala ista, a tovljenika nema dovoljno da se zadovolje potrebe stanovništva, farmeri su povećali cenu živih svinja.
Više od polovine tovilišta je prazno jer od februara nije bilo uvoza prasadi i pošto ih nismo imali u oborima, sada nemamo ni tovljenika (direktor „Agropapuka” Bratislav Bogatić)
Bogatić ukazuje na to da se sveža svinjetina i dalje kupuje na stranim tržištima, doduše niže kategorije mesa za potrebe prerađivačke industrije, i da zato nisu poskupeli suhomesnati proizvodi.
Od mesare do mesare
Kilogram svinjskog buta sada je oko 820 dinara, vrata sa kostima oko 720, kilogram rebara oko 630 dinara... Ove cene, u zavisnostvi od mesare, mogu da budu i više i niže, ali neznatno. U velikim marketima, svinjetina se, kao i do sada, može kupiti na akcijama.
Klaničari jedino nisu dirali cene iznutrica, pa se, recimo, kilogram džigerice i dalje prodaje za 190 dinara kilogram.
On smatra da će cene sveže svinjetine i dalje ići nagore, sve dok se tržište ne stabilizuje, odnosno dok se obori ne napune prasadima, ali da živa mera tovljenika neće preći 250 do 260 dinara bez PDV-a.
Za razliku od tovljenika, kojih nemamo dovoljno za domaće potrebe, junadi, odnosno junećeg mesa imamo za našu potrošnju. Međutim, zarazne bolesti slinakva i šap u okolnim zemljama dovele su da se živa mera junadi poveća. - Sada je kilogram žive vage 3,8 do 3,9 evra po kilogramu a bila je 3,2 evra po kilogramu - kazao je direktor Bogatić. - Junetina je svuda skupa pa je tako i kod nas. Međutim, cene ovog mesa u mesarama a ni kod stočara neće rasti nadalje. Zaustaviće se i živa mera junadi neće biti veća od četiri evra po kilogramu, pa ni potrošači u mesarama neće juneći but plaćati skuplje od 1.500 dinara.