clear sky
22°C
01.06.2025.
Нови Сад
eur
117.2105
usd
103.2874
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

СВИЊЕТИНА ДРАСТИЧНО ПОСКУПЕЛА, А ЈУНЕТИНА НА ГРАНИЦИ ЛУКСУЗА Товилишта празна ПРЕРАЂЕВИНЕ И ДАЉЕ ПО СТАРИМ ЦЕНАМА

31.05.2025. 08:42 09:29
Извор:
Дневник
а
Фото: Дневник

Свежа свињетина и јунетина поскупела је у протеклих десетак дана, али се цене месних прерађевина нису мењале.

У зависности од месаре, свињетина се продаје за 30 динара до стотину динара по килограму по вишим ценама. Килограм јунећег бута сада је скупљи за 150 динара по килограму и кошта 1.500 динара, односно 1.499 динара.

По речима директора „Агропапука” Братислава Богатића за Дневник, несташица товљеника на домаћем тржишту довела је до скока цене живе ваге свиња, што је довело кланичаре да повећају цене меса у месарама. - Килограм живе мере свиња сада је230 до 240 динара без ПДВ-а, а до недавно су коштале око190 динара без ПДВ-а - казао је Богатић. - Више од половине товилишта је празно јер од фебруара није било увоза прасади и пошто их нисмо имали у оборима, сада немамо ни товљеника. И то је разлог зашто свежу свињетину сада плаћамо по вишим ценама, а не због контолисаног увоза свеже свињетине. Истовремено, пошто је потражња за свињским месо остала иста, а товљеника нема довољно да се задовоље потребе становништва, фармери су повећали цену живих свиња. 

а
Фото: Дневник

Више од половине товилишта је празно јер од фебруара није било увоза прасади и пошто их нисмо имали у оборима, сада немамо ни товљеника (директор „Агропапука” Братислав Богатић)

Богатић указује на то да се свежа свињетина и даље купује на страним тржиштима, додуше ниже категорије меса за потребе прерађивачке индустрије, и да зато нису поскупели сухомеснати производи.

Од месаре до месаре

Килограм свињског бута сада је око 820 динара, врата са костима око 720, килограм ребара око 630 динара... Ове цене, у зависностви од месаре, могу да буду и више и ниже, али незнатно. У великим маркетима, свињетина се, као и до сада, може купити на акцијама.

Кланичари једино нису дирали цене изнутрица, па се, рецимо, килограм џигерице и даље продаје за 190 динара килограм.

Он сматра да ће цене свеже свињетине и даље ићи нагоре, све док се тржиште не стабилизује, односно док се обори не напуне прасадима, али да жива мера товљеника неће прећи 250 до 260 динара без ПДВ-а.

а
Фото: Дневник

За разлику од товљеника, којих немамо довољно за домаће потребе, јунади, односно јунећег меса имамо за нашу потрошњу. Међутим, заразне болести слинаква и шап у околним земљама довеле су да се жива мера јунади повећа. - Сада је килограм живе ваге 3,8 до 3,9 евра по килограму а била је 3,2 евра по килограму - казао је директор Богатић. - Јунетина је свуда скупа па је тако и код нас. Међутим, цене овог меса у месарама а ни код сточара неће расти надаље. Зауставиће се и жива мера јунади неће бити већа од четири евра по килограму, па ни потрошачи у месарама неће јунећи бут плаћати скупље од 1.500 динара.

Извор:
Дневник
Пошаљите коментар