EVO CENOVNIKA VOĆA I POVRĆA ZA ZIMNICU: Prave se pekmezi, ajvari, kuva se sok od paradajza... PUN ŠPAJZ će vas koštati!
Počeo je septembar, a sa njim i sezona pripreme zimnice u Srbiji. Informer je napravio detaljnu računicu proizvoda za slanu i slatku zimnicu koje građani najčešće kupuju na pijacama.
Kada pomenemo zimnicu, na pamet paprike, paradajz, krastavac i kupus, bez kojih se ne može, a sve ostalo nekako dođe usputno!
- Svake godine prvo nabavljamo crvenu ljutu i slatku papriku za ajvar i barenje, pa onda i kupus za kiseljenje. Naravno, zimnica ne može da prođe bez zimske salate sa sezonskim povrćem i paradajz soka - rekla je jedna domaćica za Informer.
Kada govori o slatkoj zimnici, neizostavne su šljive i kajsije.
Koliko je novca potrebno za zimnicu?
Cene povrća za zimnicu su jako slične na svim beogradskim pijacama, ali je tačno i da variraju od tezge do tezge. Naravno, ključ je u kvalitetu.
Detaljne cene voća i povrća koje se najčešće koriste za zimnicu:
-Paprika od 100 dinara po kilogramu,
-Paradajz od 70 dinara po kilogramu,
-Krastavac od 80 dinara po kilogramu,
-Kupus od 50 dinara po kilogramu,
-Karfiol od 100 dinara po kilogramu,
-Šargarepa od 79 dinara po kilogramu,
-Šljive od 250 dinara po kilogramu,
-Kajsije od 350 dinara po kilogramu.
Poslednjih godina je sve češće da domaćice kupuju gotovu zimnicu, uglavnom u gradovima, i to zbog nedostatka vremena ili mesta u stanovima.
Ekipa Informera za vas je istražila cene gotove zimnice.
Prosečne cene gotove zimnice:
-Ajvar 1050 dinara,
-Pinđur 945 dinara,
-Ljutenica 600 dinara,
-Krastavčići 400 dinara,
-Pečene ljute paprike 380 dinara,
-Šarena salata 250 dinara,
-Feferoni 400 dinara,
-Sok od paradajza 300 dinara,
-Džem od šljiva 450 dinara,
-Džem od kajsije 450 dinara.
Informer.rs