RAČUNICA I TRUD STOJE IZA SVAKE TEGLE
SEZONA ZIMNICE U VOJVODINI U PUNOM JEKU! Futoška pijaca u Novom Sadu puna povrća, CENE šarenolike, a stari recepti… I DALJE VAŽE!
Sezona pripremanja zimnice u Vojvodini sada je već u punom jeku.
Posetili smo Futušku pijacu u Novom Sadu, razgovarali sa proizvođačima i kupcima i proverili aktuelne cene povrća na tezgi.
Inače, posebno mesto u vojvodinskoj kuhinji zauzima pravljanje zimnice. Nekada je bila neophodna za zimske dane, a danas je više pitanje izbora. Praviti je po starim receptima ili je kupiti gotovu. Računica je važna, a u zimnici se mere i trud, vreme i rad koji stoje iza svake tegle.
Sezona pripremanja zimnice u Vojvodini sada je već u punom jeku. Posetili smo Futušku pijacu u Novom Sadu, razgovarali sa proizvođačima i kupcima i proverili aktuelne cene povrća na tezgi.
Inače, posebno mesto u vojvodinskoj kuhinji zauzima pravljanje zimnice. Nekada je bila neophodna za zimske dane, a danas je više pitanje izbora. Praviti je po starim receptima ili je kupiti gotovu. Računica je važna, a u zimnici se mere i trud, vreme i rad koji stoje iza svake tegle.
"Najbolje je kad sami spremamo, ali, nažalost, došlo je vreme da se više isplati kupiti nego raditi.
To zbog unuka najviše, inače ne bi zbog mene baš radila u ovim godinama. Inače, ima krastavaca, znači, za kiseljenje, paradajz, možda se kuva, znači, povoljne su cene, nije tako skupa. Tako, sto dinara, sto pedeset, sto trideset, paprike isto, roga za pečenje. Ima svega, spanaća...", kažu.
U Futoškoj pijaci u Novom Sadu kilogram kupusa kreće se od 60 do 80 dinara. Kilogram paprike je uglavnom oko 130 dinara, a paradajz se kreće od 80 pa do 150 dinara. Cene zavise od veličine, kvaliteta i tezge. Pojedini prodavci kažu da potražnja raste kako se bliži sezona zimnice, ali i da su zbog nepovoljnih vremenskih uslova i manje roda morali da podignu cene u odnosu na prethodnu godinu.
Iako su tezge pune, potrošači uglavnom nevoljno posežu za novčanikom, jer koliko god trgovci tvrdili suprotno, cene iz godine u godinu ipak rastu.
Najveća konkurencija domaćoj proizvodnji ostaje u velikim trgovinskim lancima, a oni koji se odluče za kupovinu povrća u prodavnici mogu očekivati slične cene na računu. Gotovi proizvodi su brzi i praktični, ali birajući i lokalne proizvođače, u svoje domove donosimo i deo tradicije.