Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

KUPCI ”ŠPEKULISALI” NA PRODUKTNOJ BERZI Najviše se trgovalo stočnim ječmom a cena pšenice trenutno je pala

11.07.2025. 15:25 15:26
Piše:
Izvor:
Dnevnik/Tanjug
Foto: Dnevnik.rs

NOVI SAD: Na Produktnoj berzi u Novom Sadu ove sedmice je zabeležen promet 3.975 tona robe, finansijske vrednosti 93,49 miliona dinara, navodi se u berzanskom izveštaju.

Cena pšenice je pala, dok su cene kukuruza i ječma rasle u prvim radnim danima nedelje, zbog povlačenja kupaca trgovanje je izostalo, uz utisak da bi naredna trgovanja bila na nižem cenovnom nivou.

Tržište kukuruza karakterisala je povećana ponuda i viši cenovni nivo u odnosu na prethodnu nedelju.

Zbog slabe tražnje, kukuruz je u ukupnom prometu imao udeo od svega 16 procenata. 

Kupoprodajni ugovori zaključeni su na cenovnom nivou od 25,00 do 25,50 dinara po kilogramu bez PDV-a.

Što se pšenice tiče, tokom prve polovine sedmice angažovanje kupaca i prodavaca bilo je malo a pred kraj nedelje tražnja je kratkotrajno povećana.

Berzanski ugovori su zaključeni po cenama od 20,30 do 20,60 dinara po kilogramu bez PDV-a. 

Kupci su tražili i pšenicu za stočnu ishranu, ali pošto nije bilo ponude nije bilo ni trgovanja.

U drugoj polovini nedelje zabeležena je ponuda većih količina sojinog zrna i to jeftinijeg nego na početku nedelje. 

Slaba tražnja i cenovni spred uticali su na izostanak trgovanja ovom uljaricom.

Primat u trgovanju zauzeo je stočni ječam, koji je činio više od polovine ukupnog nedeljnog prometa. 

Najveće kolebanje cena zabeleženo je kod stočnog ječma, a trgovana cena iznosila je od 20,30 do 21,00 dinar po kilogramu bez PDV-a, u zavisnosti od odnosa ponude i tražnje. 

Suncokretovom sačmom trgovalo se po ceni od 26,60 dinara po kilogramu bez PDV-a.

Izvor:
Dnevnik/Tanjug
Piše:
Pošaljite komentar