OVO JE NAJOTROVNIJE POVRĆE, A MASOVNO GA JEDEMO Dobra vest, postoji način kako da ga očistite od pesticida
Jednostavni trikovi mogu ukloniti do 75 odsto otrova s voća i povrća koje svakodnevno jedemo.
Američka organizacija za zaštitu okoline Environmental Working Group (EWG) objavila je najnovije podatke koji pokazuju da čak 75 odsto uzoraka svežeg voća i povrća sadrži ostatke pesticida, dok ih tzv. "prljavih dvanaest" ima čak 95 odsto.
Na vrhu te neslavne lestvice već godinama su jagode i spanać, ali i neke druge svakodnevne namirnice.
Na listi najzagađenijeg povrća u 2025. godini nalaze se spanać, kelj, raštika, blitva, paprike (slatke i ljute) i boranija.
Neke testirane paprike bile su prskane čak s 15 različitih pesticida, a švedska istraživanja su potvrdila da se pesticidi nakupljaju u organizmu i dece i odraslih.
Dobra vest je da telo već za dve nedelje može da se očisti ako prekinemo unos kontaminirane hrane, poručuju stručnjaci.
Pesticidi povezani s teškim bolestima
Prema podacima američkog CDC-a (Centar za kontrolu i prevenciju bolesti), određene vrste pesticida imaju veze s pobačajima, urođenim manama i razvojnim poteškoćama kod dece. Zbog toga stručnjaci apeluju da, kada god je moguće, birate organsko voće i povrće ili da barem preduzmete mere za uklanjanje otrova s namirnica.
Kako se rešiti pesticida kod kuće?
Iako nije moguće ukloniti baš sve štetne materije, dobra vest je da se jednostavnim metodama može ukloniti do 75% pesticida sa svežih namirnica. Stoga donosimo nekoliko delotvornih recepata koje možete koristiti kod kuće:
Morska so i voda
Pomešajte 1 kašiku soli u 1 šoljicu vode. Potapajte voće i povrće 30 minuta, zatim isperite.
Sirće i voda
Pomešajte sirće i vodu u razmeri 1:4 i potapajte voće i povrće pola sata. Posebno je učinkovito za jabuke i drugo voće s glatkom korom.
Soda i limun
Pomešajte 1 kašiku limunovog soka i 2 kašike sode bikarbone u čašu vode. Mešajte dok se soda ne otopi i ulijte u bocu koja ima raspršivač. Poprskajte voće i povrće, ostavite 15 minuta pa isperite.
Sirće, soda i ekstrakt grejpa
Pomešajte jednu šoljicu vode, jednu šoljicu belog sirćete, dve kašike sode bikarbone i nekoliko kapi ekstrakta semenki grejpa. Poprskajte voće i povrće i isperite nakon 15 minuta.
I za kraj - pogledajte vodu nakon što ste oprali povrće. Mnogi ostanu šokirani kad vide šta se zapravo nalazi na hrani koju jedemo –svakodnevno.
Ako želite pak minimalno izlaganje pesticidima, fokusirajte se na povrće s najnižim nivoima pesticida.
Povrće s najnižim nivoima pesticida
Kukuruz (slatki kukuruz) – svež i smrznut. Naime, kukuruz je često prvi na popisu 15 čistih (Clean Fifteen) jer je zaštićen plaštom listova koji znatno smanjuju izloženost pesticidima.
Luk – ima ljusku koja štiti unutrašnjost od pesticida.
Grašak (zamrznuti) – nalazi se u mahuni i teško je dostupan insektima, tako se za grašak koristi manje pesticida
Špargle – beru se rano i brzo rastu pa su manje izložene napadima insekata i bolesti, te manji je rizik za kontaminaciju pesticidima.
Kupus – jednako kao i luk, kupus ima gusto složene listove koji štite unutrašnjost od pesticida.
Karfiol, šargarepe i pečurke – ovo povrće ima dodatne prirodne barijere (gnezdaste strukture, podzemni rast, kontrolisana okolina) što samnjuje potrebu za pesticidima.
B92