POČELA BERBA U VINOGRADIMA KARAĐORĐEVIĆA Evo kakav se rod očekuje u srpskoj Toskani
TOPOLA: Prvi dani septembra u okolini Topole tradicionalno su obeleženi početkom berbe grožđa u Kraljevim vinogradima pod Oplencem. Takođe, tradicionalno se najpre beru bele sorte, a vinogradari ističu da su, uprkos teškoj sezoni, prinosi dobri, dok su štete od grada oko 10 odsto.
– Ove godine očekujemo između 20.000 i 25.000 litara vina. Kao i svake godine, dominiraće bela vina, jer je naš sortiment najviše zastupljen upravo u tim sortama. U budućnosti planiramo rekonstrukciju zasada i povratak nekadašnjih sorti, poput Rizlinga i Semiona, koji je nekada bio osnov čuvene kraljeve kupaže – kaže za RINU Dragan Reljić upravnik Zadužbine kralja Petra I.
Kraljevi vinogradi prostiru se na oko 13 hektara, a većina sorti sačuvana je još iz vremena Karađorđevića. Dominiraju Šardone i Pino blank, dok crvene sorte predvodi Kaberne Sovinjon. Od nekadašnjih sorti, u vinogradima danas nedostaju Rizling, Pino Noar i Smederevka, dok se pored crkve gaje i stone sorte, među kojima i čuveni Hamburg, od koga se takođe proizvodi vino.
Radnici sezonci ističu da berba nije teška i da posao donosi solidnu zaradu.
– Nije teško ništa, bilo je napornije u vreme nevremena, kada smo vezivali i rezali zelenu lozu. Sad se bere lepo, grozdovi su zdravi i ja sam zadovoljna, a verujem da je i zadužbina zadovoljna – kaže jedna od radnica.
Nekada su se Kraljevi vinogradi prostirali na 50 hektara, ali je, prema rečima upravnika, cilj danas kvalitet, a ne kvantitet. Upravo zbog toga proizvode se pažljivo odabrane količine vina, kako bi se sačuvao vrhunski kvalitet po kome je ovaj kraj nadaleko poznat.
– Druge vinarije proizvode mnogo više, ali nama je bitniji kvalitet od kvantiteta. Naš cilj jeste da sačuvamo ono po čemu je kraljeva vinarija prepoznatljiva, a to su vina izuzetnog ukusa i mirisa koja se prave od najkvalitetnijih sorti. Vina iz Kraljeve vinarije obišla su ceo svet, najčešći kupci jestu turisti koji posete Zadužbinu „Kralj Petar Prvi”, pa su tako stizala i do najudaljenijih zemlja – kaže Reljić.