ZAŠTO JE FUTOŠKI KUPUS DRUGAČIJI OD DRUGIH Poljoprivrednik otkriva tajnu ovog superpovrća
Futoški kupus nije samo lokalni specijalitet - on je pravi botanički veteran.
Generacijama gajen na istim parcelama, ovaj kupus je razvijao otpornost na sušu i ekstremne vremenske uslove, prenoseći ih kroz seme s kolena na koleno. Dok se hibridne sorte bore s vrućinom, futoški kupus mirno raste - ali i njemu, priznaju ratari, voda dobro dođe.
„Ko ga ne navodnjava, ne može da očekuje ni da će imati neki prinos. Jer on traži dosta vode da ima. A toplota od gore, sunce - toliko mu i ne smeta“, kaže Mića Latinović, poljoprivrednik iz Futoga, koji kupus uzgaja decenijama.
Otporan i na visoke i niske temperature
Selekcija starih sorti nije vođena naukom, već znanjem sa terena. Godinama su birane najotpornije glavice, one koje su uspevale i kad kiše nema danima. Upravo to je ono što ovom kupusu daje snagu da opstane i danas, u vremenu klimatskih promena.
„On je otporan i na velike toplote i na hladnoće. Sad smo ovih dana ovde raseđivali – dosta se primio. Kupus je dosta u dobrom stanju. Za sada. I videćemo dalje“, dodaje Latinović.
Na njivama oko Futoga razlika se vidi odmah. Dok moderni hibridi traže intenzivnu negu, stari dobri futoški kupus uspeva i kad živa u termometru pređe četrdeset. Možda zato i opstaje – jer nosi pamćenje zemlje i ljudi koji ne odustaju.