Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Alaska čorba na novobečejski način

27.08.2016. 23:03 15:28
Piše:

ali zbog bogatog programa, prelepog tiskog keja tokom tri dana, sigurno je najlepša porodična manifestacija u regionu. Tradicionalna revija paradnih zaprega, pa Gospojinski kotlić, takmičenje tamburaških bandi, Poljofest, Etnobazar, Avlija zabavlija... osmišljeni su tako da svi gosti Novog Bečeja budu zadovoljni. Zanimljiv program, uređen grad i tiski kej pun cveća svake godine krajem avgusta privlači više hiljada posetilaca iz svih krajeva države, ali i inostranstva.

– Dok smo sedeli na keju i posmatrali zalazak sunca, dopirao je do nas veseli žamor posetilaca. U jednom momentu sam primetio da je Tisa modra, to nikad ranije nisam video, ali tada mi je stvarno delovala kao da je modra pa sam imao utisak da sedim na obali mora – tako je u petak uveče opisao zalazak sunca na tiskom keju naš fotoreporter.

Tradicionalni Gospojinski kotlić i takmičenje tamburaških bandi u petak uveče privukli su veliki broj posetilaca. Na bini se menjalo devet tamburaških orkestara, dok je stotinak kuvara pripremalo riblju čorbu.

– Znate li kakva je dobra riblja čorba? – pitao nas je predsednik žirija za ocenjivanje ribljih čorbi Radovan Zubin, pobednik mnogih takmičenja, koji je ove godine u Nišu postao i evropski prvak u kuvanju riblje čorbe. – Dobra riblja čorba je kao vođenje ljubavi. Jeli ste, siti ste, a želite opet da jedete...

Veli on da od stotinu čorbi, koji se tradicionalno kuvaju u Novom Bečeju, obično tridesetak bude stvarno valjano.

– Ovde se kuva alaska riblja čorba. Ljudi, međutim, trpaju svašta u nju, puno luka, zeleni, šargarepu... To ništa ne treba. Osim ribe, luka, aleve paprike, soli i malo paradajza - čorba ne treba ništa da ima. Naročito ne treba da se začini vegetom! To nikako. Nekadašnji alasi nisu imali ni papriku, ni luk, već samo dunavsku ili tisku vodu, so i ribu. Dobra čorba treba da bude kompaktna, da se gornji sloj ne odvoji od donjeg, jer to znači da čorba nije dobro ukuvana – objašnjava Zubin.

Lajoš Rac, glavni kuvar RTL-a iz Budimpešte, već šest godina dolazi na Gospojinu u Novi Bečej, gde je tokom godina stekao puno prijatelja i rado se prihvata članstva u žiriju kotlića. Posebno mu se dopada to što se u Novom Bečeju takmičenje održava četvrtkom ili petkom, a ne kao na drugim mestima subotom i nedeljom. Inače, on, za razliku od Zubina, ne smatra prevelikom greškom ako se u riblju čorbu stavlja puno povrća...

– Kuvar treba da bude kreativan. Zbog svoje kreativnosti Luj DŽVI je dao baronsku titulu svom trećerazrednom kuvaru koji je osmislio bešamel sos. Luj nije imao zube pa mu je taj bešamel bio pravi spas, tako barem kaže legenda – navodi Rac.

E sad, na Gospojinskom kotliću nije niko osvojio tako prestižnu titulu kao nekadašnji Lujev kuvar, ali pobednik Dušan Lukin iz Kikinde je dobio lepu nagradu: limeni čamac. Drugo mesto je osvojio Nikola Savić iz Novog Sada, treće Janko Pinćer iz Begeča.

Od tamburaških bandi najbolje su se pokazali Subotičani, orkestar „Uspomena“ za osvojeno prvo mesto nagrađen je sa 60.000 dinara. Drugo mesto je pripalo tamburaškoj bandi „Da zna zora“ iz Novog Sada, a treće „Veselim tamburašima“ iz Novog Miloševa.

Goste je, inače, do kasno u noć zabavljao „Garavi sokak“, a sinoć su na Gospojini nastupili „Zabranjeno pušenje” i „Prljavo kazalište.

Eržebet Marjanov

 

U nedelju od zaprega do vatrometa

Centralno zbitije završnog dana novobečejske svetkovine je revija i takmičenje paradnih zaprega, a početak je zakazan za nedelju u 13 časova. Poljofest i Etnobazar svoje „kapije” otvaraju u 10, a popodne će biti u znaku programa za najmlađe u Avliji zabavliji. Veče je, pak, posvećeno poklonicima pop-folka, jer od 20 časova nastupa „Leksington bend” a potom će koncert održati Saša Matić. Velikogospojinski dane biće po tradiciji zatvoreni vatrometom tačno u ponoć.

Piše:
Pošaljite komentar