Аласка чорба на новобечејски начин
али због богатог програма, прелепог тиског кеја током три дана, сигурно је најлепша породична манифестација у региону. Традиционална ревија парадних запрега, па Госпојински котлић, такмичење тамбурашких банди, Пољофест, Етнобазар, Авлија забавлија... осмишљени су тако да сви гости Новог Бечеја буду задовољни. Занимљив програм, уређен град и тиски кеј пун цвећа сваке године крајем августа привлачи више хиљада посетилаца из свих крајева државе, али и иностранства.
– Док смо седели на кеју и посматрали залазак сунца, допирао је до нас весели жамор посетилаца. У једном моменту сам приметио да је Тиса модра, то никад раније нисам видео, али тада ми је стварно деловала као да је модра па сам имао утисак да седим на обали мора – тако је у петак увече описао залазак сунца на тиском кеју наш фоторепортер.
Традиционални Госпојински котлић и такмичење тамбурашких банди у петак увече привукли су велики број посетилаца. На бини се мењало девет тамбурашких оркестара, док је стотинак кувара припремало рибљу чорбу.
– Знате ли каква је добра рибља чорба? – питао нас је председник жирија за оцењивање рибљих чорби Радован Зубин, победник многих такмичења, који је ове године у Нишу постао и европски првак у кувању рибље чорбе. – Добра рибља чорба је као вођење љубави. Јели сте, сити сте, а желите опет да једете...
Вели он да од стотину чорби, који се традиционално кувају у Новом Бечеју, обично тридесетак буде стварно ваљано.
– Овде се кува аласка рибља чорба. Људи, међутим, трпају свашта у њу, пуно лука, зелени, шаргарепу... То ништа не треба. Осим рибе, лука, алеве паприке, соли и мало парадајза - чорба не треба ништа да има. Нарочито не треба да се зачини вегетом! То никако. Некадашњи аласи нису имали ни паприку, ни лук, већ само дунавску или тиску воду, со и рибу. Добра чорба треба да буде компактна, да се горњи слој не одвоји од доњег, јер то значи да чорба није добро укувана – објашњава Зубин.
Лајош Рац, главни кувар РТЛ-а из Будимпеште, већ шест година долази на Госпојину у Нови Бечеј, где је током година стекао пуно пријатеља и радо се прихвата чланства у жирију котлића. Посебно му се допада то што се у Новом Бечеју такмичење одржава четвртком или петком, а не као на другим местима суботом и недељом. Иначе, он, за разлику од Зубина, не сматра превеликом грешком ако се у рибљу чорбу ставља пуно поврћа...
– Кувар треба да буде креативан. Због своје креативности Луј ЏВИ је дао баронску титулу свом трећеразредном кувару који је осмислио бешамел сос. Луј није имао зубе па му је тај бешамел био прави спас, тако барем каже легенда – наводи Рац.
Е сад, на Госпојинском котлићу није нико освојио тако престижну титулу као некадашњи Лујев кувар, али победник Душан Лукин из Кикинде је добио лепу награду: лимени чамац. Друго место је освојио Никола Савић из Новог Сада, треће Јанко Пинћер из Бегеча.
Од тамбурашких банди најбоље су се показали Суботичани, оркестар „Успомена“ за освојено прво место награђен је са 60.000 динара. Друго место је припало тамбурашкој банди „Да зна зора“ из Новог Сада, а треће „Веселим тамбурашима“ из Новог Милошева.
Госте је, иначе, до касно у ноћ забављао „Гарави сокак“, а синоћ су на Госпојини наступили „Забрањено пушење” и „Прљаво казалиште.
Ержебет Марјанов
У недељу од запрега до ватромета
Централно збитије завршног дана новобечејске светковине је ревија и такмичење парадних запрега, а почетак је заказан за недељу у 13 часова. Пољофест и Етнобазар своје „капије” отварају у 10, а поподне ће бити у знаку програма за најмлађе у Авлији забавлији. Вече је, пак, посвећено поклоницима поп-фолка, јер од 20 часова наступа „Лексингтон бенд” а потом ће концерт одржати Саша Матић. Великогоспојински дане биће по традицији затворени ватрометом тачно у поноћ.