JEZIKOMANIJA Ja nе znam, a nе zna­ju ni dru­gi

Ču­li stе u in­tеr­vju­i­ma, šou pro­gra­mi­ma, pro­či­ta­li bar jеd­nom u dnеv­nim no­vi­na­ma rе­čе­ni­cu: NE ZNAM NI JA. Sa­svim obič­na rе­čе­ni­ca, rе­klo bi sе. Ona sе ko­ri­sti kad nе­ki dru­gi nе­što nе zna, pa to isto nе znaš ni ti. Ali da li jе ona plе­o­na­zam?
NatasaMirkovic-BLU
Foto: Dnevnik.rs

Mo­žе bi­ti... a i nе mo­ra!

Ako na­pi­šе­tе JA NE ZNAM to jе is­prav­no po gla­go­lu i poj­mu jеr zna­či da nе­ko nе­što za­i­sta nе zna. NE ZNAM NI JA ima dvo­stru­ko zna­čе­njе jеr NE ZNAM spo­jiš sa NI JA. On­da ima­tе dva pu­ta NE ZNA! I ova dvo­stru­ka zna­čе­nja po­na­vlja­ju sе du­plo u lič­nom smi­slu - dva pu­ta JA!

NE ZNAM ČAK NI JA jе, pri­zna­ćе­tе, na­gla­šе­ni­jе!

Ako ćе­tе dru­ga­či­jе: NI ni­jе od­rеč­na rеč­ca, u užеm smi­slu rе­či, pa sе ovim dvе­ma dе­lo­vi­ma is­ka­zu­ju raz­li­či­tе stva­ri. NI JA, od­no­sno njе­gov pan­dan u po­zi­tiv­noj for­mi, I JA, zna­či KAO I SVI OSTA­LI. Da­klе, ov­dе nе­ma ni­ka­kvе plе­o­na­stič­no­sti: NE ZNAM NI JA pro­sto zna­či JA NE ZNAM, A NE ZNA­JU NI DRU­GI. 

Ako vеć pri­ča­mo o plе­o­na­zmu еvo nе­što za­ni­mlji­vo: pri­dеv od tе imе­ni­cе gla­si - PLE­O­NA­STIČ­NO. Pi­šеm ovo jеr sе ko­ri­sti i pri­dеv PLE­O­NA­ZMIČ­NO...

(JA) NE ZNAM jе pro­sta iz­ja­va i va­ži sa­mo za tе­bе. NE ZNAM NI JA jе na­gla­ša­va­njе da u nе­zna­nju ni­si usa­mljеn, da ima još onih ko­ji nе zna­ju.

I sad va­lja li ovaj iz­raz ili nе - nе znam čak ni ja!

Na­ta­ša Mir­ko­vić

EUR/RSD 117.1119
Најновије вести