Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

BOLJU ŠTRUDLU S ORASIMA NISTE PROBALI! Miriše na dom i detinjstvo POSLE PRVOG PARČETA, TRAŽIĆETE JOŠ

30.10.2025. 13:20 13:24
Piše:
Izvor:
Dnevnik
2
Foto: Canva, ilustracija

Miris svežeg testa i oraha vratiće vas u detinjstvo — ova domaća štrudla je neodoljivo meka, mirisna i jednostavna za pripremu.

Toliko je ukusna da će nestati sa tanjira brže nego što se ohladi!

 

🧺 Potrebno je:

Za testo:

1 kg brašna

1 kocka kvasca

1 kesica praška za pecivo

6 kašika šećera

5 kašika ulja

3 jaja

2 dl mlake vode

2 dl mlakog mleka

 

Za fil:

500 g mlevenih oraha

5 kašika šećera

Mleko (po potrebi)

👩‍🍳 Priprema:

U mlaku vodu dodajte kvasac i dve kašičice šećera, pa ostavite da se aktivira. U drugoj činiji umutite jaja, dodajte preostali šećer, kvasac, toplo mleko, ulje i prašak za pecivo. Postepeno dodajte brašno i umesite mekano testo. Pokrijte ga krpom i ostavite da naraste.

Kada testo udvostruči zapreminu, podelite ga na dva dela i tanko razvucite.

Za fil, u šerpi pomešajte mlevene orahe, šećer i malo mleka, pa kratko zagrejte dok ne postane gust i gladak. Filujte testo, uvijte u štrudle i stavite u pleh obložen papirom za pečenje.

Pecite na 180–200°C dok ne dobiju zlatno-braon boju.

Kada se malo prohladi, posipajte šećerom u prahu, poslužite uz kafu ili čaj i uživajte u ukusu prave domaće čarolije.

Izvor:
Dnevnik
Piše:
Pošaljite komentar