BRIONSKE ĆUFTE PO RECEPTU JOVANKE BROZ Mekane i sočne, Titu omiljene
Brionske ćufte bile su jedno od omiljenih jela Josipa Broza Tita, a recept potiče iz porodične riznice Jovanke Broz.
Prenosio se s kolena na koleno više od sto godina, čuvajući duh tradicionalne domaće kuhinje.
Ovo jelo, jednostavno za pripremu, spaja bogat ukus i toplinu starinskog ručka, pa ne čudi što ga i danas mnoge domaćice rado spremaju baš onako kako su to nekada radili Tito i Jovanka na Brionima.
Brionske ćufte bile su jedno od omiljenih jela Josipa Broza Tita, a recept potiče iz porodične riznice Jovanke Broz.
Prenosio se s kolena na koleno više od sto godina, čuvajući duh tradicionalne domaće kuhinje.
Sastojci:
1 kg krompira
500 g mlevenog mesa
2 jajeta
150 g slaninice
250 g rendanog kačkavalja
2 glavice crnog luka
2-3 čena belog luka
50 g maslaca ili margarina
1/2 šolje ulja
1 pakovanje pasiranog paradajza
1 kašičica origana
1 kašičica vegete
1 kašičica bibera
so po ukusu
Priprema:
Pomešajte mleveno meso sa sitno seckanim crnim i belim lukom. Dodajte dva jajeta, sitno seckanu slaninicu, začin i biber. Dobro sjedinite i oblikujte ćufte. Ostavite ih da odstoje pola sata.
U činiji umutite pasirani paradajz, ulje i origano dok se ne sjedini.
Skuvajte krompir, ocedite i izgnječite. Dodajte maslac, malo soli i polovinu rendanog sira. Dobro izmešajte da dobijete pire.
U vatrostalnu posudu rasporedite krompir pire. Prelijte pripremljenim sosom, a preko poređajte ćufte.
Pecite na 180 stepeni oko 30 minuta. Pospite preostalim rendanim kačkavaljem i vratite u rernu još 15 minuta da se lepo zapeče.