Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

BRZ, JEDNOSTAVAN I NEODOLJIV Sočni kolač sa jogurtom i kajsijama koji ćete želeti da pravite iznova

09.07.2025. 20:06 20:39
Piše:
Izvor:
stvar ukusa.mondo/Dnevnik
da
Foto: freepik, ilustracija

Kolač sa jogurtom i kajsijama je tako sočan i osvežavajuć, napravićete ga odmah.

Sastojci:

Za koru:

           125 g univerzalnog brašna

           1/2 kašičice praška za pecivo

           40 g šećera

           50 g omekšalog putera

           1 jaje

Šlag:

           50 g šećera

           1 kašika kukuruznog skroba

           170 g jogurta

           1 jaje

           1/2 kašičice ekstrakta vanile

           100 g kajsija, iseckanih na kockice

           šećer u prahu za posipanje

Recept za sočni kolač sa jogurtom i kajsijama:

Kako biste napravili ovaj kolač, u posudi za mešanje pomešajte 125 grama brašna i prašak za pecivo. Dodajte 40 grama šećera i 50 grama omekšalog putera. Mešajte sastojke dok ne dobijete mrvičastu teksturu. Razbijte jedno jaje i nastavite da mešate dok testo ne postane glatko i dobro sjedinjeno.

Podmažite okrugli kalup za kolače ili ga obložite papirom za pečenje, a zatim ravnomerno rasporedite testo u pripremljeni kalup. Veličina kalupa je 18 cm. Stavite testo u frižider na 15 minuta, da se ukusi sjedine i da se testo malo stegne. U međuvremenu, zagrejte rernu na 180°C.

Zatim pripremite fil. U posebnoj posudi pomešajte 50 grama šećera i 10 grama kukuruznog skroba. Dobro promešajte. Dodajte 170 grama jogurta, još jedno jaje i 1/2 kašičice ekstrakta vanile u smesu šećera i kukuruznog skroba. Lagano mešajte dok ne dobijete glatki, kremasti fil.

Izvadite kalup iz frižidera i ravnomerno rasporedite kockice kajsija po testu. Smesu od jogurta sipajte preko kajsija u kalupu, vodeći računa da je ravnomerno rasporedite da pokrije celu površinu. Stavite kalup za tortu u zagrejanu rernu i pecite 40-45 minuta ili dok čačkalica umetnuta u sredinu ne izađe čista.

Kada je kolač pečen, izvadite ga iz rerne i ostavite da se hladi u kalupu nekoliko minuta. Prebacite ga na rešetku i ostavite da se potpuno ohladi pre nego što ga pospete šećerom u prahu. Isecite i uživajte!

Izvor:
stvar ukusa.mondo/Dnevnik
Piše:
Pošaljite komentar