БРЗ, ЈЕДНОСТАВАН И НЕОДОЉИВ Сочни колач са јогуртом и кајсијама који ћете желети да правите изнова
Колач са јогуртом и кајсијама је тако сочан и освежавајућ, направићете га одмах.
Састојци:
За кору:
• 125 г универзалног брашна
• 1/2 кашичице прашка за пециво
• 40 г шећера
• 50 г омекшалог путера
• 1 јаје
Шлаг:
• 50 г шећера
• 1 кашика кукурузног скроба
• 170 г јогурта
• 1 јаје
• 1/2 кашичице екстракта ваниле
• 100 г кајсија, исецканих на коцкице
• шећер у праху за посипање
Рецепт за сочни колач са јогуртом и кајсијама:
Како бисте направили овај колач, у посуди за мешање помешајте 125 грама брашна и прашак за пециво. Додајте 40 грама шећера и 50 грама омекшалог путера. Мешајте састојке док не добијете мрвичасту текстуру. Разбијте једно јаје и наставите да мешате док тесто не постане глатко и добро сједињено.
Подмажите округли калуп за колаче или га обложите папиром за печење, а затим равномерно распоредите тесто у припремљени калуп. Величина калупа је 18 цм. Ставите тесто у фрижидер на 15 минута, да се укуси сједине и да се тесто мало стегне. У међувремену, загрејте рерну на 180°Ц.
Затим припремите фил. У посебној посуди помешајте 50 грама шећера и 10 грама кукурузног скроба. Добро промешајте. Додајте 170 грама јогурта, још једно јаје и 1/2 кашичице екстракта ваниле у смесу шећера и кукурузног скроба. Лагано мешајте док не добијете глатки, кремасти фил.
Извадите калуп из фрижидера и равномерно распоредите коцкице кајсија по тесту. Смесу од јогурта сипајте преко кајсија у калупу, водећи рачуна да је равномерно распоредите да покрије целу површину. Ставите калуп за торту у загрејану рерну и пеците 40-45 минута или док чачкалица уметнута у средину не изађе чиста.
Када је колач печен, извадите га из рерне и оставите да се хлади у калупу неколико минута. Пребаците га на решетку и оставите да се потпуно охлади пре него што га поспете шећером у праху. Исеците и уживајте!