overcast clouds
15°C
09.07.2025.
Нови Сад
eur
117.1807
usd
100.0433
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

БРЗ, ЈЕДНОСТАВАН И НЕОДОЉИВ Сочни колач са јогуртом и кајсијама који ћете желети да правите изнова

09.07.2025. 20:06 20:39
Пише:
Извор:
ствар укуса.мондо/Дневник
da
Фото: freepik, ilustracija

Колач са јогуртом и кајсијама је тако сочан и освежавајућ, направићете га одмах.

Састојци:

За кору:

           125 г универзалног брашна

           1/2 кашичице прашка за пециво

           40 г шећера

           50 г омекшалог путера

           1 јаје

Шлаг:

           50 г шећера

           1 кашика кукурузног скроба

           170 г јогурта

           1 јаје

           1/2 кашичице екстракта ваниле

           100 г кајсија, исецканих на коцкице

           шећер у праху за посипање

Рецепт за сочни колач са јогуртом и кајсијама:

Како бисте направили овај колач, у посуди за мешање помешајте 125 грама брашна и прашак за пециво. Додајте 40 грама шећера и 50 грама омекшалог путера. Мешајте састојке док не добијете мрвичасту текстуру. Разбијте једно јаје и наставите да мешате док тесто не постане глатко и добро сједињено.

Подмажите округли калуп за колаче или га обложите папиром за печење, а затим равномерно распоредите тесто у припремљени калуп. Величина калупа је 18 цм. Ставите тесто у фрижидер на 15 минута, да се укуси сједине и да се тесто мало стегне. У међувремену, загрејте рерну на 180°Ц.

Затим припремите фил. У посебној посуди помешајте 50 грама шећера и 10 грама кукурузног скроба. Добро промешајте. Додајте 170 грама јогурта, још једно јаје и 1/2 кашичице екстракта ваниле у смесу шећера и кукурузног скроба. Лагано мешајте док не добијете глатки, кремасти фил.

Извадите калуп из фрижидера и равномерно распоредите коцкице кајсија по тесту. Смесу од јогурта сипајте преко кајсија у калупу, водећи рачуна да је равномерно распоредите да покрије целу површину. Ставите калуп за торту у загрејану рерну и пеците 40-45 минута или док чачкалица уметнута у средину не изађе чиста.

Када је колач печен, извадите га из рерне и оставите да се хлади у калупу неколико минута. Пребаците га на решетку и оставите да се потпуно охлади пре него што га поспете шећером у праху. Исеците и уживајте!

Извор:
ствар укуса.мондо/Дневник
Пише:
Пошаљите коментар