DA LI STE VEĆ PROBALI PEČENI JOGURT Kremasto čudo bez brašna koje se topi u ustima
Kada stignu poslednji topli dani u godini, treba iskoristiti trenutak i uživati u bobičastom voću pre nego što mu sezona prođe.
A šta može biti bolje od slatkih bobica nego lagani, osvežavajući desert?
Imamo savršen, jednostavan i prefini recept: bobičasto voće susreće pečeni jogurt.
Hmmm, pečeni jogurt?
Da, dobro ste pročitali – lagani mlečni proizvod ovde se peče i pretvara u gurmanski desert bogat proteinima, koji podseća na cheesecake.
Ovaj pečeni jogurt je kremasto-voćna poslastica bogata proteinima, koju možete „grickati bez griže savesti“ – pravi komfor fud koji iznenađuje i oduševljava. Sa samo nekoliko sastojaka i bez brašna, možete napraviti letnji međuobrok ili lagani doručak koji ne samo da ima odličan ukus, već je i zdrav.
Pečeni jogurt sa bobičastim voćem – recept
Sastojci:
500 g grčkog jogurta
6 jaja
85 g meda
1 kašičica ekstrakta vanile
2 kašike jestivog skroba
150 g bobičastog voća (svežeg ili zamrznutog)
malo maslaca ili ulja za podmazivanje posude
Priprema:
Zagrejte rernu na 175°C i namažite kvadratni kalup (oko 23 × 23 cm) sa malo maslaca ili ulja.
Umešajte grčki jogurt s jajima, medom, vanilom i skrobom, mešajući dok ne dobijete glatku smesu.
Sipajte smesu u pripremljeni kalup i ravnomerno je rasporedite.
Po potrebi očistite i operite bobičasto voće, pa ga rasporedite po jogurtu.
Pečite 35–40 minuta, dok rubovi ne dobiju laganu zlatno-smeđu boju, a vrh se ne stegne. Lagano podrhtavanje u sredini je u redu – smesa će se nastaviti stezati dok se hladi.
Nakon pečenja, ostavite desert da se potpuno ohladi, pa ga isecite na devet komada.
Pečeni jogurt možete poslužiti samostalno ili uz dodatni jogurt i bobičasto voće.
Savet: ovaj desert se može čuvati u hermetički zatvorenoj posudi u frižideru do pet dana.