Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

DA LI ZNATE DA KROMPIR NIJE DOBRO DRŽATI U FRIŽIDERU Pogotovo izbegavajte da ga držite pored ovog povrća pokvariće jedno drugo

12.06.2025. 21:39 21:54
Piše:
Izvor:
Dailymail.com/Dnevnik
кромпир
Foto: pixabay.com, ilustracija

Iako deluje primamljivo da sve povrće držite u frižideru, posebno leti kada insekti zuje na sve strane, a toplota ubrzava kvarenje namirnica, to ipak nije uvek dobra ideja.

Kulinarski stručnjak Adison LaBont, koja vodi portal Watch Learn Eat, savetuje da krompir nikako ne držite u frižideru ako to možete da izbegnete.

„Čuvanje krompira u frižideru može povećati količinu šećera u njemu, što mu daje blago sladak ukus, a pri pečenju, prženju ili roštiljanju na visokim temperaturama dolazi do hemijske reakcije koja proizvodi veće količine akrilamida – jedinjenja koje može predstavljati zdravstveni rizik. Zbog toga mnogi savetuju da se krompir ne stavlja u frižider.”

Najbolji način za čuvanje krompira je na sobnoj temperaturi, u tamnom i prohladnom delu kuhinje, kako bi ostao svež što duže, prenosi Express.

„Kada ga čuvate na sobnoj temperaturi, stavite krompir u korpu, sanduk, papirnu kesu, kartonsku kutiju ili plastičnu posudu koja je labavo zatvorena – važno je da ima dovoljno vazduha. Ceo, sirov krompir može trajati do dve nedelje ako se pravilno čuva”, dodaje Adison.

Za već iseckan sirovi krompir, rok trajanja je oko 24 sata. Da bi krompir duže ostao svež, neophodno je da bude zaštićen od vlage, toplote i svetlosti. Najbolje je da se čuva u provetrenim posudama, kao što su mrežaste kese ili korpe.

кромпир
Foto: pixabay.com, ilustracija

Izbegavajte čuvanje krompira pored šporeta, rerne ili uređaja koji emituju toplotu, jer će se brže pokvariti. Takođe, ne čuvajte ga zajedno sa drugim voćem i povrćem – krompir oslobađa etilen, hormon koji ubrzava zrenje i kvarenje.

Posebno je štetno čuvanje krompira pored luka, jer i jedno i drugo povrće luče etilen i ubrzavaju međusobno propadanje.

„Nemojte čuvati krompir pored crnog luka! Nisu dobri susedi i njihova hemijska interakcija će brže pokvariti oba”, upozorava Adison.

Za najbolje očuvanje krompira, preporučuje se da ostane neopran do upotrebe, i da se povremeno proverava – jedna trula ili mekana krtolica može pokvariti ceo ostatak.

Adison takođe napominje:

„Ako krompir počne da ispušta jak, neprijatan, buđav, kiseo ili čudan miris – jednostavno ga bacite. Ne rizikujte svoje zdravlje.”

Bez obzira na način čuvanja, krompir uvek operite pre kuvanja kako biste uklonili ostatke zemlje i nečistoće.

Izvor:
Dailymail.com/Dnevnik
Piše:
Pošaljite komentar
NIKADA VIŠE NEĆETE KUVATI KROMPIR KAO PRE Dodajte samo jednu kašiku ovoga i uživaćete u savršenom ukusu i teksturi

NIKADA VIŠE NEĆETE KUVATI KROMPIR KAO PRE Dodajte samo jednu kašiku ovoga i uživaćete u savršenom ukusu i teksturi

05.06.2025. 20:23 20:35