clear sky
23°C
13.06.2025.
Нови Сад
eur
117.2151
usd
101.6963
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ДА ЛИ ЗНАТЕ ДА КРОМПИР НИЈЕ ДОБРО ДРЖАТИ У ФРИЖИДЕРУ Поготово избегавајте да га држите поред овог поврћа поквариће једно друго

12.06.2025. 21:39 21:54
Пише:
Извор:
Dailymail.com/Дневник
кромпир
Фото: pixabay.com, ilustracija

Иако делује примамљиво да све поврће држите у фрижидеру, посебно лети када инсекти зује на све стране, а топлота убрзава кварење намирница, то ипак није увек добра идеја.

Кулинарски стручњак Адисон ЛаБонт, која води портал Watch Learn Eat, саветује да кромпир никако не држите у фрижидеру ако то можете да избегнете.

„Чување кромпира у фрижидеру може повећати количину шећера у њему, што му даје благо сладак укус, а при печењу, пржењу или роштиљању на високим температурама долази до хемијске реакције која производи веће количине акриламида – једињења које може представљати здравствени ризик. Због тога многи саветују да се кромпир не ставља у фрижидер.”

Најбољи начин за чување кромпира је на собној температури, у тамном и прохладном делу кухиње, како би остао свеж што дуже, преноси Express.

„Када га чувате на собној температури, ставите кромпир у корпу, сандук, папирну кесу, картонску кутију или пластичну посуду која је лабаво затворена – важно је да има довољно ваздуха. Цео, сиров кромпир може трајати до две недеље ако се правилно чува”, додаје Адисон.

За већ исецкан сирови кромпир, рок трајања је око 24 сата. Да би кромпир дуже остао свеж, неопходно је да буде заштићен од влаге, топлоте и светлости. Најбоље је да се чува у проветреним посудама, као што су мрежасте кесе или корпе.

кромпир
Фото: pixabay.com, ilustracija

Избегавајте чување кромпира поред шпорета, рерне или уређаја који емитују топлоту, јер ће се брже покварити. Такође, не чувајте га заједно са другим воћем и поврћем – кромпир ослобађа етилен, хормон који убрзава зрење и кварење.

Посебно је штетно чување кромпира поред лука, јер и једно и друго поврће луче етилен и убрзавају међусобно пропадање.

„Немојте чувати кромпир поред црног лука! Нису добри суседи и њихова хемијска интеракција ће брже покварити оба”, упозорава Адисон.

За најбоље очување кромпира, препоручује се да остане неопран до употребе, и да се повремено проверава – једна трула или мекана кртолица може покварити цео остатак.

Адисон такође напомиње:

„Ако кромпир почне да испушта јак, непријатан, буђав, кисео или чудан мирис – једноставно га баците. Не ризикујте своје здравље.”

Без обзира на начин чувања, кромпир увек оперите пре кувања како бисте уклонили остатке земље и нечистоће.

Извор:
Dailymail.com/Дневник
Пише:
Пошаљите коментар
НИКАДА ВИШЕ НЕЋЕТЕ КУВАТИ КРОМПИР КАО ПРЕ Додајте само једну кашику овога и уживаћете у савршеном укусу и текстури

НИКАДА ВИШЕ НЕЋЕТЕ КУВАТИ КРОМПИР КАО ПРЕ Додајте само једну кашику овога и уживаћете у савршеном укусу и текстури

05.06.2025. 20:23 20:35