DONOSIMO VAM RECEPTE ZA ČETIRI SLANE SLAVSKE TORTE Koju god da odaberete nećete se pokajati
Većina domaćica kaže kako im priprema predjela oduzima najviše vremena. Kako se to više ne bi dešavalo, predstavljamo vam četiri recepta koja se lako i brzo spremaju.
Slava je prilika za druženje i uživanje u bogatom jelovniku, a ništa ne mami bolje goste za sto od ukusnih slanih torti.
Evo četiri sjajne ideje koje će očarati vaše ukućane i goste.
Slana torta sa pečenim paprikama
Sastojci:
4 jajeta
200 ml mleka
100 ml ulja
300 g brašna
1 prašak za pecivo
1/2 kašičice soli
350 g očišćenih pečenih crvenih paprika
Završna dekoracija:
2 čaše kisele pavlake
50 g majoneza
rendani kačkavalj
Priprema:
Umutite jaja a onda dodajte mleko i ulje i umutiti da se sjedini. U drugu posudu pomešajte brašno, prašak za pecivo i so, pa dodajte prethodnoj smesi i još jednom umutiti. Kada se smesa sjedini dodajte iseckane paprike. Izmešajte dobro a onda sipajte u podmazan pleh i peći 40 minuta na 200 stepeni. Kada se kora ohladi izvadite je iz kalupa.
Sjedinite kiselu pavlaku i majonez i time filovati dobijenu koru. Preko svega toga narendati kačkavalj ili dekorišite po vašem izboru i uživajte!
Španska pita sa ajvarom
Sastojci:
500 g hleba
4 jaja
4 kašike ajvara
3 kašike kisele pavlake
2 scekana kisela krastavčića
100g čajne kobasice
1 kašika svežeg seckanog peršuna
1 šaka kukuruza šećerca
So
Biber
Parmezan
Priprema:
Naseckati stari hleb na kockice i sipati u nauljenu vatrostalnu posudu. Naseckati 100 g kobasice i pomešati sa kockicama hleba. Kisele krastavčiće ocediti od viška vode i sitno iseckati. Kukuruz šećerac skuvati u zasoljenoj vodi, iseckati i skloniti sa strane da se prohladi.
U zasebnoj posudi umutiti jaja, pa potom dodati pavlaku. Sve sjediniti sa hlebom, dodati ajvar i začine, izmešati i peći i u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko pola sata. Izvaditi i služiti toplo.
Od gore možete premazati majonezom ili nekim drugim sosom.
Rolat od sira sa nadevom od šampinjona
Sastojci:
300 g gaude
500 g šampinjona
topljeni sir
mala glavica crnog luka
2 tvrdo kuvana jajeta
origano
suvo začinsko bilje
ulje
Priprema:
Gaudu spustite u vruću vodu i ostavite da omekša, a onda izvadite iz vode, stavite na dasku i razvucite oklagijom u pravougaonu koru debljine prsta.
Za fil izdinstajte na malo ulja sitno iseckan crni luk i šampinjone, pa začinite origanom i začinom od povrća. Skinite s vatre i umešajte seckan topljeni sir i kuvana jaja.
Koru od sira premažite filom, urolajte i stavite u frižider da se stegne. Pre služenja rolat isecite na šnite i poređajte ih na tacnu.
Slana torta od oblandi
Sastojci:
1 oblanda (5 listova)
400 g krem sira
200 g sitnog sira
150 g majoneza
3 kisele pavlake
4-5 pakovanja trapista (listica)
400 g tanko secene šunke
50-100 g susama
Priprema:
Krem sir, sitan sir, majonez i pavlaku dobro izmesati. Fil podeliti na 4 dela, ali se izmedju svake kore dva puta maze kako bi se dobro zalepile oblande. Treba ostaviti malo fila i za premazivanje cele torte. Na premazanu oblandu poredjati listice šunke, zatim tankim slojem premazati šunku pa staviti drugi list oblande.
Namazati oblandu pa poređati listiće trapista pa opet u tankom sloju namazati fil. Postupak ponoviti još jednom - znači biće dva reda šunke i dva reda trapista. Poslednji list oblande tanko premazati filom i posuti przenenim susamom. Tortu ostaviti u frižideru.
Tortu je najbolje praviti jedan dan ranije kako bi oblande potpuno omekanile.