Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

GRČKI PAPUCAKI Punjeni patlidžan koji će vas osvojiti na prvi zalogaj "PAPUČA" PUNA UKUSA

23.09.2025. 17:36 17:50
Piše:
Izvor:
Dnevnik
грк
Foto: youtube printscreen/Akis Petretzikis

Grčka kuhinja je poznata po svojim mirisima, začinima i jelima koja plene na prvi zalogaj.

Jedno od takvih jela su papucaki – polovine patlidžana punjene sočnim mlevenim mesom, prekrivene kremastim bešamel sosom i zapečene do savršenstva. Ovaj specijalitet podseća na musaku, ali ima svoj poseban šarm i izgled, jer patlidžan postaje prava „papuča“ puna ukusa.

Sastojci:

3 veća patlidžana

400 g mlevenog mesa (goveđe ili mešano)

1 glavica crnog luka

2 čena belog luka

2 paradajza ili 200 ml paradajz sosa

maslinovo ulje

so, biber, origano

1 kašičica cimeta (po želji, tipično za Grke)

50 g parmezana ili drugog tvrdog sira

Za bešamel sos:

50 g putera

50 g brašna

500 ml mleka

1 jaje

prstohvat muškatnog oraščića

so i biber

Priprema:

Patlidžane presecite po dužini na pola i izvadite sredinu kašikom, tako da dobijete „papuče“. Posolite ih i ostavite 15 minuta da puste gorčinu, zatim isperite i osušite.

Na maslinovom ulju propržite sitno seckan crni i beli luk, dodajte mleveno meso i dinstajte dok ne pobeli.

Umešajte seckan paradajz (ili sos), začinite solju, biberom, origanom i malo cimeta. Kuvajte 10–15 minuta dok sos ne upari.

U drugu šerpu napravite bešamel: na puteru propržite brašno, postepeno dodajte mleko uz mešanje, a kad postane kremasto, sklonite s vatre, umešajte jaje, so, biber i muškatni oraščić.

Patlidžane poređajte u podmazan pleh, napunite mesnim filom, prekrijte bešamelom i posipajte parmezanom.

Pecite na 200 °C oko 30–35 minuta, dok korica ne dobije zlatnu boju.

Serviranje:

Grčki papucaki najbolje se služe topli, uz sveži hleb i zelenu salatu. Ovo jelo je pravi primer kako jednostavni sastojci mogu postati gurmanski doživljaj.

Izvor:
Dnevnik
Piše:
Pošaljite komentar
DOMAĆICE OTKRIVAJU Ovo je najbolji odnos paprike i patlidžana za savršen ajvar – bez greške!
1

DOMAĆICE OTKRIVAJU Ovo je najbolji odnos paprike i patlidžana za savršen ajvar – bez greške!

07.09.2025. 10:26 10:49
PICA PATLIDŽAN: Ova proteinska bomba lako se pravi i SPREMNA JE ZA 20 MINUTA, zavolećete je ČIM JE OKUSITE

RECEPT DANA

пица

PICA PATLIDŽAN: Ova proteinska bomba lako se pravi i SPREMNA JE ZA 20 MINUTA, zavolećete je ČIM JE OKUSITE

23.01.2025. 17:54 17:56