Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

JEDITE POHOVANE TIKVICE BEZ GRIŽE SAVESTI Otkrijte recept za laganu a hrskavu varijantu

21.06.2025. 15:32 15:52
Piše:
Izvor:
Krstarica
tikvice
Foto: Pixabay

Pohovane tikvice su omiljena hrana u mnogim domaćinstvima zbog svoje jednostavnosti i fantastičnog ukusa.

Međutim, često se događa da tikvice upiju previše ulja tokom prženja, što može rezultirati masnim i manje prijatnim jelom.

Postoji jedan trik koji može drastično poboljšati kvalitet pohovanih tikvica i učiniti ih savršeno hrskavim i ukusnim – dodavanje jednog posebnog sastojka u smesu sa jajima.

Sastojak koji menja igru: Prašak za pecivo

Da biste postigli savršeno pohovane tikvice koje neće upiti ni kap ulja, u smesu sa jajima dodajte prašak za pecivo. Prašak za pecivo pomaže da smesa bude lagana i vazdušna, čime se stvara dodatna barijera koja sprečava apsorpciju ulja.

tikvice
Foto: Pixabay

Evo kako da pripremite savršene pohovane tikvice:

  • 2 srednje tikvice
  • 2 jaja
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 1 šolja brašna
  • 1 šolja prezli (može biti i integralnih za zdraviju varijantu)
  • so i biber po ukusu
  • maslinovo ili drugo ulje za prženje.

Priprema

Operite tikvice i isecite ih na tanke kolutove, otprilike 0,5 cm debljine. Posolite ih i ostavite da odstoje 10 minuta kako bi ispustile višak vode. Zatim ih obrišite papirnim ubrusom da se osuše.

U dubokom tanjiru umutite jaja i dodajte prašak za pecivo. Dobro izmešajte dok se prašak za pecivo potpuno ne rastvori u jajima.

U drugom tanjiru pomešajte brašno, prezle, so i biber. Možete dodati i druge začine po želji, kao što su origano ili beli luk u prahu, kako biste dodali dodatni ukus.

Svaki kolut tikvice prvo uvaljajte u brašno, zatim u smesu sa jajima i na kraju u prezle. Pobrinite se da budu ravnomerno prekrivene svim slojevima.

Zagrejte malo ulja u tiganju na srednje jakoj vatri. Kada je ulje dovoljno zagrejano, stavite tikvice u tiganj u jednoj sloju. Pržite ih oko dva-tri minuta sa svake strane, ili dok ne postanu zlatno smeđe i hrskave.

Saveti za manje masnoće:

  • koristite teflonski tiganj
  • ne pretrpavajte ga
  • zpotrebite papirne ubruse nakon prženja.
Izvor:
Krstarica
Piše:
Pošaljite komentar
VODENE, BLJUTAVE I GNJECAVE TIKVICE? E, pa više nikad! OVO SU 3 greške koje većina pravi, a rešenje je jednostavno
tikvica

VODENE, BLJUTAVE I GNJECAVE TIKVICE? E, pa više nikad! OVO SU 3 greške koje većina pravi, a rešenje je jednostavno

08.05.2025. 18:29 18:42
SAVRŠEN ZALOGAJ JAČA HROMON SREĆE! Pasta sa tikvicama, limunom i bosiljkom koja osvaja
s

SAVRŠEN ZALOGAJ JAČA HROMON SREĆE! Pasta sa tikvicama, limunom i bosiljkom koja osvaja

04.05.2025. 10:26 11:32
(VIDEO) Kad Beranac posadi... Crnogorac uzgojio KAPITALCA od TIKVICE Mreže se USIJALE od komentara: Ovo je pravi palamar, svaka čast domaćine!

(VIDEO) Kad Beranac posadi... Crnogorac uzgojio KAPITALCA od TIKVICE Mreže se USIJALE od komentara: Ovo je pravi palamar, svaka čast domaćine!

24.08.2024. 22:36 22:43