clear sky
19°C
21.06.2025.
Нови Сад
eur
117.2112
usd
101.6752
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ЈЕДИТЕ ПОХОВАНЕ ТИКВИЦЕ БЕЗ ГРИЖЕ САВЕСТИ Откријте рецепт за лагану а хрскаву варијанту

21.06.2025. 15:32 15:52
Пише:
Извор:
Крстарица
tikvice
Фото: Pixabay

Поховане тиквице су омиљена храна у многим домаћинствима због своје једноставности и фантастичног укуса.

Међутим, често се догађа да тиквице упију превише уља током пржења, што може резултирати масним и мање пријатним јелом.

Постоји један трик који може драстично побољшати квалитет похованих тиквица и учинити их савршено хрскавим и укусним – додавање једног посебног састојка у смесу са јајима.

Састојак који мења игру: Прашак за пециво

Да бисте постигли савршено поховане тиквице које неће упити ни кап уља, у смесу са јајима додајте прашак за пециво. Прашак за пециво помаже да смеса буде лагана и ваздушна, чиме се ствара додатна баријера која спречава апсорпцију уља.

tikvice
Фото: Pixabay

Ево како да припремите савршене поховане тиквице:

  • 2 средње тиквице
  • 2 јаја
  • 1 кашичица прашка за пециво
  • 1 шоља брашна
  • 1 шоља презли (може бити и интегралних за здравију варијанту)
  • со и бибер по укусу
  • маслиново или друго уље за пржење.

Припрема

Оперите тиквице и исеците их на танке колутове, отприлике 0,5 цм дебљине. Посолите их и оставите да одстоје 10 минута како би испустиле вишак воде. Затим их обришите папирним убрусом да се осуше.

У дубоком тањиру умутите јаја и додајте прашак за пециво. Добро измешајте док се прашак за пециво потпуно не раствори у јајима.

У другом тањиру помешајте брашно, презле, со и бибер. Можете додати и друге зачине по жељи, као што су оригано или бели лук у праху, како бисте додали додатни укус.

Сваки колут тиквице прво уваљајте у брашно, затим у смесу са јајима и на крају у презле. Побрините се да буду равномерно прекривене свим слојевима.

Загрејте мало уља у тигању на средње јакој ватри. Када је уље довољно загрејано, ставите тиквице у тигањ у једној слоју. Пржите их око два-три минута са сваке стране, или док не постану златно смеђе и хрскаве.

Савети за мање масноће:

  • користите тефлонски тигањ
  • не претрпавајте га
  • зпотребите папирне убрусе након пржења.
Извор:
Крстарица
Пише:
Пошаљите коментар
ВОДЕНЕ, БЉУТАВЕ И ГЊЕЦАВЕ ТИКВИЦЕ? Е, па више никад! ОВО СУ 3 грешке које већина прави, а решење је једноставно
tikvica

ВОДЕНЕ, БЉУТАВЕ И ГЊЕЦАВЕ ТИКВИЦЕ? Е, па више никад! ОВО СУ 3 грешке које већина прави, а решење је једноставно

08.05.2025. 18:29 18:42
САВРШЕН ЗАЛОГАЈ ЈАЧА ХРОМОН СРЕЋЕ! Паста са тиквицама, лимуном и босиљком која осваја
s

САВРШЕН ЗАЛОГАЈ ЈАЧА ХРОМОН СРЕЋЕ! Паста са тиквицама, лимуном и босиљком која осваја

04.05.2025. 10:26 11:32
(ВИДЕО) Кад Беранац посади... Црногорац узгојио КАПИТАЛЦА од ТИКВИЦЕ Мреже се УСИЈАЛЕ од коментара: Ово је прави паламар, свака част домаћинe!

(ВИДЕО) Кад Беранац посади... Црногорац узгојио КАПИТАЛЦА од ТИКВИЦЕ Мреже се УСИЈАЛЕ од коментара: Ово је прави паламар, свака част домаћинe!

24.08.2024. 22:36 22:43