ЈЕДИТЕ ПОХОВАНЕ ТИКВИЦЕ БЕЗ ГРИЖЕ САВЕСТИ Откријте рецепт за лагану а хрскаву варијанту
Поховане тиквице су омиљена храна у многим домаћинствима због своје једноставности и фантастичног укуса.
Међутим, често се догађа да тиквице упију превише уља током пржења, што може резултирати масним и мање пријатним јелом.
Постоји један трик који може драстично побољшати квалитет похованих тиквица и учинити их савршено хрскавим и укусним – додавање једног посебног састојка у смесу са јајима.
Састојак који мења игру: Прашак за пециво
Да бисте постигли савршено поховане тиквице које неће упити ни кап уља, у смесу са јајима додајте прашак за пециво. Прашак за пециво помаже да смеса буде лагана и ваздушна, чиме се ствара додатна баријера која спречава апсорпцију уља.
Ево како да припремите савршене поховане тиквице:
- 2 средње тиквице
- 2 јаја
- 1 кашичица прашка за пециво
- 1 шоља брашна
- 1 шоља презли (може бити и интегралних за здравију варијанту)
- со и бибер по укусу
- маслиново или друго уље за пржење.
Припрема
Оперите тиквице и исеците их на танке колутове, отприлике 0,5 цм дебљине. Посолите их и оставите да одстоје 10 минута како би испустиле вишак воде. Затим их обришите папирним убрусом да се осуше.
У дубоком тањиру умутите јаја и додајте прашак за пециво. Добро измешајте док се прашак за пециво потпуно не раствори у јајима.
У другом тањиру помешајте брашно, презле, со и бибер. Можете додати и друге зачине по жељи, као што су оригано или бели лук у праху, како бисте додали додатни укус.
Сваки колут тиквице прво уваљајте у брашно, затим у смесу са јајима и на крају у презле. Побрините се да буду равномерно прекривене свим слојевима.
Загрејте мало уља у тигању на средње јакој ватри. Када је уље довољно загрејано, ставите тиквице у тигањ у једној слоју. Пржите их око два-три минута са сваке стране, или док не постану златно смеђе и хрскаве.
Савети за мање масноће:
- користите тефлонски тигањ
- не претрпавајте га
- зпотребите папирне убрусе након пржења.