ВОДЕНЕ, БЉУТАВЕ И ГЊЕЦАВЕ ТИКВИЦЕ? Е, па више никад! ОВО СУ 3 грешке које већина прави, а решење је једноставно
Уз ове савете, следећи пут када будете спремали ово поврће, добићете савршено избалансиран укус и структуру
Тиквице су једно од најзахвалнијих поврћа, лагане су, брзо се припремају и могу се користити у безброј јела, од предјела до дезерта.
Али без обзира на то колико их волимо, многима се деси иста ствар: тиквице на тањиру постану гњецаве, водене и без укуса. Добра вест је да то може да се избегне уз неколико једноставних трикова.
1. Прва и најчешћа грешка јесте - превише влаге
Тиквице у себи имају висок проценат воде, па ако их одмах ставите на топлоту без припреме, испустиће течност и "угушити" се у сопственој пари. Решење? Посолите их пре припреме.
Исеците тиквице на колутове, посолите и оставите да одстоје 10-15 минута на кухињском убрусу. Након тога их још једном добро утапкајте сувим комадом убруса, изненадићете се колико воде ће пустити.
2. Друга грешка је лош избор начина термичке обраде
Пржење на превише уља или предуго динстање претвориће тиквице у кашу. Уместо тога, пеците их у рерни на папиру за печење, на високој температури (200-220 степени), и то без покривања.
Тако ће споља постати благо хрскаве, а изнутра остати мекане. Ако их пржите, бирајте плитку шерпу и пржите у малим количинама - тиквице треба да "дишу", а не да се гужвају.
3. Трећа честа грешка је сецкање на превише ситне комаде
Ако их исечете на танке листове, пребрзо ће изгубити структуру. Идеална дебљина је око пола до једног центиметра за колутове или штапиће, док за пуњење треба изабрати целе, чврсте тиквице средње величине.
На крају, запамтите и ово: тиквице се спремају брзо. Нема потребе да их кувате дуже од седам до 10 минута, осим ако их не печете пуњене. Предуга термичка обрада уништава им текстуру, укус и чини их управо онаквим какве не желимо - гњецавим.
Уз ове савете, следећи пут кад припремате тиквице, добићете савршено балансиран укус и структуру.