Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

JELO NAŠIH PREDAKA Znate li kako se pravi belmuž i zašto ga zovu hranom za snagu?

17.09.2025. 14:09 14:16
Piše:
Izvor:
Lepote Srbije
микс
Foto: Pexels

Jelo koje spaja jednostavnost i snagu, a potiče iz srca istočne Srbije.

Nekada se u svakoj homoljskoj kući znalo – bez belmuža nema ni sabora, ni slave, ni poštenog doručka. Danas je ovaj stari srpski specijalitet gotovo iščezao iz svakodnevne upotrebe, ali i dalje živi u sećanjima starijih domaćica i na retkim manifestacijama širom Timočke Krajine. Vreme je da ga vratimo na trpezu!

белмуж
Foto: RTV

Šta je belmuž i zašto ga zovu „hrana za junake”?

Belmuž je jelo koje se pravi od tek spremljenog, neslanog ovčijeg ili kravljeg sira i kukuruznog brašna. Ime potiče od reči „bel” (belo) i „muž” (mešati), jer se pravi neprestanim mešanjem sira dok se ne dobije gusta, elastična masa. Veruje se da su ga prvi pravili pastiri na planinama, jer im je davao snagu za naporne dane.

S obzirom na to da se priprema od osnovnih, domaćih sastojaka, nekada je bio hrana siromašnih – ali bogat ukusom, energijom i simbolikom.

Kako se pravi tradicionalni belmuž?

Za pripremu belmuža potrebni su sledeći sastojci:

  • 500 g mladog, neslanog sira (najbolje ovčijeg)
  • 150 g kukuruznog brašna (najbolje domaćeg, krupnije mlevenog).

Postupak

Sir se stavi u široku šerpu i zagreva na tihoj vatri dok ne počne da se topi i peni. Meša se drvenom varjačom u kontinuitetu.

Kada sir postane tečan, dodaje se brašno postepeno, sve vreme mešajući.

Mešanje traje dok se masa ne zgusne i ne počne da se odvaja od šerpe – tada je belmuž gotov.

Služi se topao, uz domaći hleb, kiselo mleko ili pržene paprike.

 

Belmuž danas: Gde ga još možete probati

Danas se belmuž retko nalazi u restoranima, ali još uvek ga možete probati na manifestacijama poput „Belmužijade” u Svrljigu, gde se održava i takmičenje u spremanju ovog starog jela. Takođe, pojedine etno kuće u Homolju i Timočkoj Krajini još uvek ga nude kao deo turističke ponude.

Ako ste ljubitelj domaće, autentične hrane – vreme je da belmuž probate ili sami napravite. Ukus će vas vratiti u neko jednostavnije vreme, puno topline i snage.

Izvor:
Lepote Srbije
Piše:
Pošaljite komentar
OD PASTIRSKE HRANE DO SVETSKE SLAVE Belmuž iz Svrljiga osvaja gastro scenu
sir

OD PASTIRSKE HRANE DO SVETSKE SLAVE Belmuž iz Svrljiga osvaja gastro scenu

15.04.2025. 09:48 09:54
NAJBOLJE JELO SA SIROM JE IZ SRBIJE Belmuž pokorio svet! Oborio konkurenciju iz ITALIJE, FRANCUSKE I MEKSIKA
храна

NAJBOLJE JELO SA SIROM JE IZ SRBIJE Belmuž pokorio svet! Oborio konkurenciju iz ITALIJE, FRANCUSKE I MEKSIKA

14.04.2025. 17:06 17:21