Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

KAD JE VRUĆINA, OVO JE SPAS NA TANJIRU Testenina sa limunom, kremasta, mirisna i spremna za 20 minuta!

14.07.2025. 16:25 16:36
Piše:
Izvor:
24 sedam/Dnevnik
da
Foto: freepik, ilustracija

Kad se leto zahukta i temperature dostignu vrhunac, često nemamo snage ni želje za teškim i masnim obrocima. Upravo tada nam je potrebna hrana koja osvežava, hrani, ali i osvaja svojom jednostavnošću i laganom aromom.

Testenina sa limunom je pravi heroj vrelih dana - spoj nežne, kremaste teksture testenine i zrelog, živahnog limuna koji osvežava svaki zalogaj. Dodajte blagi šmek belog luka i bogatstvo parmezana, i dobijate jelo koje je istovremeno brzo, lako za pripremu i savršeno ukusno.

Ovaj recept donosi vam neodoljivu harmoniju ukusa koja će vas osvojiti već pri prvom zalogaju, a uz to neće vas ostaviti sa osećajem težnine u stomaku niti umorom od kuvanja. Idealna je za ručak sa prijateljima na terasi, laganu večeru posle napornog dana ili bilo koji trenutak kada vam je potrebna doza letnje svežine na tanjiru.

da
Foto: freepik, ilustracija

Vreme pripreme:

           20 minuta

Sastojci:

           400 g testenine (špagete, lingvini ili fetućine)

           3 limuna (sok i narendana korica)

           4 kašike maslinovog ulja

           3 čena belog luka, sitno iseckana

           80 g rendanog parmezana (plus još za posipanje)

           So i sveže mleveni crni biber po ukusu

           Svež peršun za dekoraciju (po želji)

Priprema:

1. Skuvajte testeninu u velikoj količini posoljene vode prema uputstvu sa pakovanja, ali pazite da ostane al dente. Sačuvajte oko pola čaše vode od kuvanja testenine pre nego što je ocedite.

2. U velikom tiganju na srednjoj temperaturi zagrejte maslinovo ulje. Dodajte sitno iseckan beli luk i pržite ga kratko, oko minut, pazeći da ne zagori.

3. Sklonite tiganj sa vatre i umešajte limunovu koricu i limunov sok. Dodajte malo soli i bibera po ukusu.

4. U tiganj dodajte oceđenu testeninu, rendani parmezan i malo vode od kuvanja testenine. Dobro promešajte da se svi sastojci povežu i da pasta bude kremasta. Po potrebi dodajte još malo vode da dobijete željenu konzistenciju.

5. Poslužite odmah, pospite sa još parmezana i ukrasite svežim peršunom.

6. Ako vam fali meso, možete je poslužiti uz grilovanu piletinu.

 

Izvor:
24 sedam/Dnevnik
Piše:
Pošaljite komentar