КАД ЈЕ ВРУЋИНА, ОВО ЈЕ СПАС НА ТАЊИРУ Tестенина са лимуном, кремаста, мирисна и спремна за 20 минута!
Кад се лето захукта и температуре достигну врхунац, често немамо снаге ни жеље за тешким и масним оброцима. Управо тада нам је потребна храна која освежава, храни, али и осваја својом једноставношћу и лаганом аромом.
Тестенина са лимуном је прави херој врелих дана - спој нежне, кремасте текстуре тестенине и зрелог, живахног лимуна који освежава сваки залогај. Додајте благи шмек белог лука и богатство пармезана, и добијате јело које је истовремено брзо, лако за припрему и савршено укусно.
Овај рецепт доноси вам неодољиву хармонију укуса која ће вас освојити већ при првом залогају, а уз то неће вас оставити са осећајем тежнине у стомаку нити умором од кувања. Идеална је за ручак са пријатељима на тераси, лагану вечеру после напорног дана или било који тренутак када вам је потребна доза летње свежине на тањиру.
Време припреме:
• 20 минута
Састојци:
• 400 г тестенине (шпагете, лингвини или фетућине)
• 3 лимуна (сок и нарендана корица)
• 4 кашике маслиновог уља
• 3 чена белог лука, ситно исецкана
• 80 г ренданог пармезана (плус још за посипање)
• Со и свеже млевени црни бибер по укусу
• Свеж першун за декорацију (по жељи)
Припрема:
1. Скувајте тестенину у великој количини посољене воде према упутству са паковања, али пазите да остане ал денте. Сачувајте око пола чаше воде од кувања тестенине пре него што је оцедите.
2. У великом тигању на средњој температури загрејте маслиново уље. Додајте ситно исецкан бели лук и пржите га кратко, око минут, пазећи да не загори.
3. Склоните тигањ са ватре и умешајте лимунову корицу и лимунов сок. Додајте мало соли и бибера по укусу.
4. У тигањ додајте оцеђену тестенину, рендани пармезан и мало воде од кувања тестенине. Добро промешајте да се сви састојци повежу и да паста буде кремаста. По потреби додајте још мало воде да добијете жељену конзистенцију.
5. Послужите одмах, поспите са још пармезана и украсите свежим першуном.
6. Ако вам фали месо, можете је послужити уз гриловану пилетину.