Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Kada nemate mesta za bure NAPRAVITE KISELI KUPUS U TEGLI Jednostavno i brzo do odlične zimnice

14.10.2025. 17:49 17:59
Piše:
Izvor:
Lepote Srbije/Alo.rs
купус
Foto: pexels/Ilustracija

Ako nemate gde da držite bure kiselog kupusa i potrebne su vam manje količine, ovaj jednostavan i superbrz recept će vam sigurno biti od koristi.

Kiseli kupus je jedna od najpopularnijih zimnica na našim prostorima, neizostavan dodatak uz kuvana jela ili pečenje, kao i sastojak nekih obožavanih jela, poput sarme ili podvarka.

Osim što je ukusan, ovaj fermentisan specijalitet prava je riznica hranljivih materija. Bogat je vitaminom C, vitaminom K, vlaknima i probioticima, koji jačaju imunitet i poboljšavaju varenje, što nam je neophodno pred sezonu virusa.

Proces kiseljenja čuva kupus i povećava mu nutritivnu vrednost, a obično ga pravimo u plastičnoj kaci, s mnogo vode i soli. Ukoliko nemate gde da držite tako velike količine i praktičnije vam je da ukiselite kupus u tegli, imamo za vas fenomenalan, brz i jednostavan recept. Da bi dobio lepu žutu boju, slobodno dodajte nekoliko zrna kukuruza, a dozvoljeno je i eksperimentisanje sa začinima.

Ako ga pripremite ovako, može da traje oko dva meseca, a biće sočan, ukusan i superhranljiv!

Sastojci:

jedna glavica kupusa srednje veličine (od oko 1,5 kg)

1,5 kašika soli

biber po ukusu

žalfija po ukusu

Priprema:

S glavice kupusa skinite spoljašnje listove, naročito ako na njima ima vidljivih oštećenja, a potom je dobro operite isecite na četiri dela, pa izrendajte kupus ili ga isecite na tanke trake.

U jednoj velikoj posudi posolite kupus, pa ga izgnječite i dodajte ostale začine po želji, a potom sve lepo promešajte.

Prebacite u pravilno sterilisanu veliku teglu, a potom pritisnite dobro pesnicom. Prelijte tečnošću koja je ostala u posudi u kojoj ste mešali kupus sa začinima.

Jednu malu teglu, dovoljno usku da prođe kroz otvor velike, napunite kamenjem, pa stavite preko kupusa da ga dobro pritisne kako bi on stalno bio ispod nivoa tečnosti.

Prekrijte teglu čistom tkaninom i vežite gumicom, tako da kupus ima vazduha, ali da bude zaštićen od prljavštine i insekata.

Tokom prva 24 sata pritisnite nekoliko puta nadole manju teglu kako bi kupus ispod nje pustio tečnost. Ukoliko nakon tog perioda ne bude dovoljno tečnosti da prekrije kupus, u šolji pomešajte onoliko vode koliko vam je potrebno da ga pokrije s kašičicom soli, pa ponovo pritisnite teglicom.

Ovako pripremljen kupus bi trebalo da se kiseli 3-10 dana, a za to vreme bi trebalo da stoji na tamnom mestu i na sobnoj temperaturi, ne većoj od 23 stepena.

Kad se kupus ukiseli (možete da probate već posle tri dana), zatvorite poklopcem teglu i stavite na hladno mesto, poput podruma, terase ili špajza, a može i u frižider.

Izvor:
Lepote Srbije/Alo.rs
Piše:
Pošaljite komentar
VALJAĆE NAZIMU Seckani kiseli kupus u tegli BEZ KONZERVANSA priprema se za čas

VALJAĆE NAZIMU Seckani kiseli kupus u tegli BEZ KONZERVANSA priprema se za čas

18.09.2023. 20:44 20:58