Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

KO BI IM ODOLEO Savršene italijanske krofnice, raj za nepce

10.07.2025. 21:12 21:27
Piše:
Izvor:
Stvar ukusa Mondo.rs
крофне
Foto: pexels/Ilustracija

Italijanske krofnice su poput zalogajčića, možete da ih jedete posute šećerom u prahu ili po želji.

Sastojci:

120 ml vode

120 ml punomasnog mleka

8 kašika putera

1 kašičica šećera

0,25 kašičice soli

125 g univerzalnog brašna

4 velika jajeta, sobne temperature

ulje za prženje

30 g šećera u prahu, za posipanje

Napravite glazuru po želji:

Možete da napravite limun ili čokoladnu glazuru. Za limun glazuru potreban vam je sok od 1 limuna i 200 g šećera u prahu. Pomešajte i prelijte preko krofnica i ostavite da se stegne.

Za čoko glazuru otopite 150 ml čokolade za kuvanje na pari i 100 ml mleka. Pomešajte pa prelijte preko krofnica i ostavite da se stegne.

Recept za italijanske krofnice:

Kako biste napravili ove krofne, prvo u velikoj šerpi od 3 litra pomešajte vodu, mleko, puter, šećer i so. Dovedite do ključanja na srednjoj vatri, često mešajući. Sklonite sa vatre i umešajte brašno od‌jedno. Kada se sve sjedini, vratite šerpu na srednju vatru i neprestano mešajte još 1 do 2 minuta da biste oslobodili višak vlage i delimično skuvali brašno. Testo će izgledati glatko, a na dnu šerpe će se formirati tanak film.

Prebacite testo u veliku posudu i mikserom mutite srednjom brzinom 1 minut da se smesa malo ohladi. Dodajte 4 jajeta, dodajući ih jedno po jedno. Kada se sva jaja sjedine, mutite još jedan minut dok testo ne postane glatko. Prebacite testo u poslastičarsku sa otvorom od 1,2 cm.

Zagrejte ulje i ubacite testo dužine 2,5 cm u vruće ulje, tako da ga brzo sečete dok ga ubacujete u ulje. Pržite ukupno 4-5 minuta, okrećući ih na pola pečenja, a zatim ih prebacite na tanjir obložen papirnim ubrusom da upije višak ulja. Na kraju pospite šećerom u prahu pre serviranja.

Stvar ukusa/Mondo

Izvor:
Stvar ukusa Mondo.rs
Piše:
Pošaljite komentar
POSNE PAMUK KROFNE PO RECEPTU SA SVETE GORE! Meke kao duša, a svakome iz prve uspevaju!
с

POSNE PAMUK KROFNE PO RECEPTU SA SVETE GORE! Meke kao duša, a svakome iz prve uspevaju!

17.06.2025. 16:38 16:45
KADA BANAĆANKA KAŽE Napravite savršene krofne ŠUPLJE I MEKANE KAO DUŠA

KADA BANAĆANKA KAŽE Napravite savršene krofne ŠUPLJE I MEKANE KAO DUŠA

12.06.2025. 18:09 18:14