KO BI IM ODOLEO Savršene italijanske krofnice, raj za nepce
Italijanske krofnice su poput zalogajčića, možete da ih jedete posute šećerom u prahu ili po želji.
Sastojci:
120 ml vode
120 ml punomasnog mleka
8 kašika putera
1 kašičica šećera
0,25 kašičice soli
125 g univerzalnog brašna
4 velika jajeta, sobne temperature
ulje za prženje
30 g šećera u prahu, za posipanje
Napravite glazuru po želji:
Možete da napravite limun ili čokoladnu glazuru. Za limun glazuru potreban vam je sok od 1 limuna i 200 g šećera u prahu. Pomešajte i prelijte preko krofnica i ostavite da se stegne.
Za čoko glazuru otopite 150 ml čokolade za kuvanje na pari i 100 ml mleka. Pomešajte pa prelijte preko krofnica i ostavite da se stegne.
Recept za italijanske krofnice:
Kako biste napravili ove krofne, prvo u velikoj šerpi od 3 litra pomešajte vodu, mleko, puter, šećer i so. Dovedite do ključanja na srednjoj vatri, često mešajući. Sklonite sa vatre i umešajte brašno odjedno. Kada se sve sjedini, vratite šerpu na srednju vatru i neprestano mešajte još 1 do 2 minuta da biste oslobodili višak vlage i delimično skuvali brašno. Testo će izgledati glatko, a na dnu šerpe će se formirati tanak film.
Prebacite testo u veliku posudu i mikserom mutite srednjom brzinom 1 minut da se smesa malo ohladi. Dodajte 4 jajeta, dodajući ih jedno po jedno. Kada se sva jaja sjedine, mutite još jedan minut dok testo ne postane glatko. Prebacite testo u poslastičarsku sa otvorom od 1,2 cm.
Zagrejte ulje i ubacite testo dužine 2,5 cm u vruće ulje, tako da ga brzo sečete dok ga ubacujete u ulje. Pržite ukupno 4-5 minuta, okrećući ih na pola pečenja, a zatim ih prebacite na tanjir obložen papirnim ubrusom da upije višak ulja. Na kraju pospite šećerom u prahu pre serviranja.