КО БИ ИМ ОДОЛЕО Савршене италијанске крофнице, рај за непце
Италијанске крофнице су попут залогајчића, можете да их једете посуте шећером у праху или по жељи.
Састојци:
120 мл воде
120 мл пуномасног млека
8 кашика путера
1 кашичица шећера
0,25 кашичице соли
125 г универзалног брашна
4 велика јајета, собне температуре
уље за пржење
30 г шећера у праху, за посипање
Направите глазуру по жељи:
Можете да направите лимун или чоколадну глазуру. За лимун глазуру потребан вам је сок од 1 лимуна и 200 г шећера у праху. Помешајте и прелијте преко крофница и оставите да се стегне.
За чоко глазуру отопите 150 мл чоколаде за кување на пари и 100 мл млека. Помешајте па прелијте преко крофница и оставите да се стегне.
Рецепт за италијанске крофнице:
Како бисте направили ове крофне, прво у великој шерпи од 3 литра помешајте воду, млеко, путер, шећер и со. Доведите до кључања на средњој ватри, често мешајући. Склоните са ватре и умешајте брашно одједно. Када се све сједини, вратите шерпу на средњу ватру и непрестано мешајте још 1 до 2 минута да бисте ослободили вишак влаге и делимично скували брашно. Тесто ће изгледати глатко, а на дну шерпе ће се формирати танак филм.
Пребаците тесто у велику посуду и миксером мутите средњом брзином 1 минут да се смеса мало охлади. Додајте 4 јајета, додајући их једно по једно. Када се сва јаја сједине, мутите још један минут док тесто не постане глатко. Пребаците тесто у посластичарску са отвором од 1,2 цм.
Загрејте уље и убаците тесто дужине 2,5 цм у вруће уље, тако да га брзо сечете док га убацујете у уље. Пржите укупно 4-5 минута, окрећући их на пола печења, а затим их пребаците на тањир обложен папирним убрусом да упије вишак уља. На крају поспите шећером у праху пре сервирања.