ПОСНЕ ПАМУК КРОФНЕ ПО РЕЦЕПТУ СА СВЕТЕ ГОРЕ! Меке као душа, а свакоме из прве успевају!
Припремељене по светогорском рецепту, ове крофне увек успеју и свима успеју!
Уз само неколико састојака и мало стрпљења, откријте једноставан начин припреме крофни које су вековима део монашке трпезе – савршене за дане поста и тренутке када желите да осетите топлину праве домаће посластице.
На Светој гори, где се вековима негује испоснички начин живота, чак и најједноставнија јела носе печат духовности и љубави према Богу. Монаси, следећи древну традицију, припремају храну с пажњом и благословом, верујући да и кроз њу човек може исказати захвалност Створитељу.
Међу таквим рецептима, који спајају скромност и богатство укуса, налазе се и светогорске крофне – брзе, једноставне и неодољиво мекане. Припремљене од неколико основних састојака, без млека и јаја, савршено су послужење у дане поста, али и свакодневна посластица која подсећа на лепоту монашке трпезе.
Састојци:
• 3 шоље универзалног брашна
• 1 шоља млаке воде
• 1 кесица сувог квасца
• 2 кашике шећера
• 1 кесица ваниле
• Уље за пржење
• Мед и цимет за послуживање
• Припрема:
• У чинију сипајте брашно, квасац, шећер и ванилу, а затим постепено додајте воду, лагано месећи руком, док не добијете мекано тесто које се не лепи за руке. Покријте тесто кухињском крпом и оставите га да одстоји сат времена, док не удвостручи волумен.
• Када је тесто нарасло, побрашњеним рукама узимајте мале лоптице величине ораха и обликујте дебеле штапиће дужине вашег малог прста. Крајеве благо спојите и притисните да се слепе. Поређајте крофне на побрашњену крпу и оставите их да нарасту још 30 минута, пише религија.рс.
• Угрејте уље и пржите крофне у малим количинама, окрећући их са обе стране док не добију златно-смеђу боју. Вадите их на папирни убрус како би упиле вишак масноће. Послужите их са медом и циметом. Уживајте у укусу светогорских крофни које су вековима део монашке трпезе!