clear sky
29°C
17.06.2025.
Нови Сад
eur
117.2107
usd
101.3583
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ПОСНЕ ПАМУК КРОФНЕ ПО РЕЦЕПТУ СА СВЕТЕ ГОРЕ! Меке као душа, а свакоме из прве успевају!

17.06.2025. 16:38 16:45
Пише:
Извор:
stil.kurir.rs/ Ivana Bogićević
с
Фото: Pixabay.com/ Ilustracija

Припремељене по светогорском рецепту, ове крофне увек успеју и свима успеју!

Уз само неколико састојака и мало стрпљења, откријте једноставан начин припреме крофни које су вековима део монашке трпезе – савршене за дане поста и тренутке када желите да осетите топлину праве домаће посластице.

На Светој гори, где се вековима негује испоснички начин живота, чак и најједноставнија јела носе печат духовности и љубави према Богу. Монаси, следећи древну традицију, припремају храну с пажњом и благословом, верујући да и кроз њу човек може исказати захвалност Створитељу.

Међу таквим рецептима, који спајају скромност и богатство укуса, налазе се и светогорске крофне – брзе, једноставне и неодољиво мекане. Припремљене од неколико основних састојака, без млека и јаја, савршено су послужење у дане поста, али и свакодневна посластица која подсећа на лепоту монашке трпезе.

Састојци:

             3 шоље универзалног брашна

             1 шоља млаке воде

             1 кесица сувог квасца

             2 кашике шећера

             1 кесица ваниле

             Уље за пржење

             Мед и цимет за послуживање

             Припрема:

             У чинију сипајте брашно, квасац, шећер и ванилу, а затим постепено додајте воду, лагано месећи руком, док не добијете мекано тесто које се не лепи за руке. Покријте тесто кухињском крпом и оставите га да одстоји сат времена, док не удвостручи волумен.

             Када је тесто нарасло, побрашњеним рукама узимајте мале лоптице величине ораха и обликујте дебеле штапиће дужине вашег малог прста. Крајеве благо спојите и притисните да се слепе. Поређајте крофне на побрашњену крпу и оставите их да нарасту још 30 минута, пише религија.рс.

             Угрејте уље и пржите крофне у малим количинама, окрећући их са обе стране док не добију златно-смеђу боју. Вадите их на папирни убрус како би упиле вишак масноће. Послужите их са медом и циметом. Уживајте у укусу светогорских крофни које су вековима део монашке трпезе!

 

 

Извор:
stil.kurir.rs/ Ivana Bogićević
Пише:
Пошаљите коментар