Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

KOLAČIĆI KOJI GOVORE VIŠE OD REČI! Medenjaci - hrskavi spolja, mekani unutra, MIRIŠU na med i praznike

23.09.2025. 17:24 17:29
Piše:
Izvor:
Informer.rs
da
Foto: freepik, ilustracija

Postoje kolači koje ne treba predstavljati – dovoljno je da zamirišu i odmah vas vrate u vreme kada su se u kući pekli praznični kolači, a cela porodica čekala oko stola.

Medenjaci su upravo takva poslastica. Jednostavni, domaći, a opet čarobni - hrskavi spolja, mekani unutra i neodoljivo mirišu na med, cimet i toplinu doma.

Sastojci:

           3 jaja

           200 gr šećera

           150 g meda (najlepše je ako je bagremov ili livadski)

           100 ml. ulja

           prašak za pecivo

           kašičica cimeta (može i malo muskatnog oraščića)

           oko 500 gr brašna (dodavati postepeno)

Priprema:

Umutite jaja sa šećerom dok masa ne pobeli, a zatim dodajte med i ulje. Posebno pomešajte brašno sa praškom za pecivo i cimetom, pa sve sjedinite.

Testo treba da bude glatko i mekano, ali da se ne lepi za ruke. Ostavite ga desetak minuta da odmori, a onda razvucite i modlicama vadite oblike po želji, srca, zvezde, krugove.

Pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni, otprilike 10 do 12 minuta, dok ne porumene.

 

Tajna medenjaka:

Medenjaci su posebni jer vremenom postaju još ukusniji. Ako ih ostavite u kutiji nekoliko dana, omekšaju i dobiju punu aromu. Zato ih domaćice često prave i nedelju dana ranije pred slavlja, znajući da će tek tada biti najbolji.

Medenjaci nisu samo kolač - oni su poruka ljubavi, pažnje i tradicije. Svako ko ih proba, u svakom zalogaju oseti mrvicu prošlosti i toplinu doma.

Izvor:
Informer.rs
Piše:
Pošaljite komentar