KOLAČIĆI KOJI GOVORE VIŠE OD REČI! Medenjaci - hrskavi spolja, mekani unutra, MIRIŠU na med i praznike
Postoje kolači koje ne treba predstavljati – dovoljno je da zamirišu i odmah vas vrate u vreme kada su se u kući pekli praznični kolači, a cela porodica čekala oko stola.
Medenjaci su upravo takva poslastica. Jednostavni, domaći, a opet čarobni - hrskavi spolja, mekani unutra i neodoljivo mirišu na med, cimet i toplinu doma.
Sastojci:
• 3 jaja
• 200 gr šećera
• 150 g meda (najlepše je ako je bagremov ili livadski)
• 100 ml. ulja
• prašak za pecivo
• kašičica cimeta (može i malo muskatnog oraščića)
• oko 500 gr brašna (dodavati postepeno)
Priprema:
Umutite jaja sa šećerom dok masa ne pobeli, a zatim dodajte med i ulje. Posebno pomešajte brašno sa praškom za pecivo i cimetom, pa sve sjedinite.
Testo treba da bude glatko i mekano, ali da se ne lepi za ruke. Ostavite ga desetak minuta da odmori, a onda razvucite i modlicama vadite oblike po želji, srca, zvezde, krugove.
Pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni, otprilike 10 do 12 minuta, dok ne porumene.
Tajna medenjaka:
Medenjaci su posebni jer vremenom postaju još ukusniji. Ako ih ostavite u kutiji nekoliko dana, omekšaju i dobiju punu aromu. Zato ih domaćice često prave i nedelju dana ranije pred slavlja, znajući da će tek tada biti najbolji.
Medenjaci nisu samo kolač - oni su poruka ljubavi, pažnje i tradicije. Svako ko ih proba, u svakom zalogaju oseti mrvicu prošlosti i toplinu doma.