LETNJI KOLAČ KOJI ĆETE OBOŽAVATI Galeta sa kajsijama koja se PRAVI bez muke, a izgleda kao da ga je pravila vaša baka
Postoji trenutak u letu kada kajsije dostignu vrhunac zrelosti - postaju slatke, sočne, mirišu na sunce i detinjstvo.
Taman mekane pod prstima, pune soka koji obećava savršeni zalogaj. I baš tada dolazi pravi trenutak za galetu - onu rustičnu, nepretencioznu lepoticu među kolačima.
Galeta ne traži precizno razvlačenje kora, savršeno slaganje slojeva ni sate u kuhinji. Dovoljno je par kajsija, malo putera, mrvica šećera i jedno testo koje se grli sa voćem dok se sve na kraju ne pretvori u sočan, mirisan desert koji izgleda kao da ga je pravila vaša baka.
Hrskave ivice, karamelizovani voćni sokovi koji cure niz ivicu, i ona prva parčad koja nestaju odmah po vađenju iz rerne. Ovo je desert koji ne zahteva vreme ni veštinu - samo uživanje.
Vreme pripreme:
• oko 1 sat i 40 minuta
Sastojci:
Za testo:
• 250 g brašna
• 150 g hladnog putera (isečenog na kockice)
• 2 kašike šećera
• 1 prstohvat soli
• 4-5 kašika hladne vode (po potrebi)
Za fil:
• 8-10 kajsija
• 2 kašike šećera
• 1 kašika gustina (ili griza)
• 1 kesica vanilin šećera ili nekoliko kapi ekstrakta vanile
• malo limunovog soka
Za posipanje:
• 1 jaje za premazivanje
• malo smeđeg šećera
Priprema:
1. Priprema testa:
U činiji pomešati brašno, šećer i so. Dodati hladan puter i rukama utrljavati dok se ne dobiju sitne mrvice. Postepeno dodavati hladnu vodu, dok se testo ne poveže. Formirati disk, umotati u foliju i staviti u frižider minimum 30 minuta.
2. Priprema fila:
Kajsije iseckane na kriške izmešati sa šećerom, gustinom, vanilom i malo limunovog soka. Ostaviti da odstoji dok se testo hladi.
4. Sastavljanje galete:
Ohlađeno testo razvući u krug (prečnik oko 30 cm) na papiru za pečenje. Po sredini testa rasporediti kajsije, ostavljajući oko 5 cm slobodnog ruba. Slobodan rub testa preklapati prema sredini preko voća, stvarajući nepravilne ivice. Premazati ivice umućenim jajetom i posuti smeđim šećerom za hrskavost.
4. Pečenje:
Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 190 stepeni oko 35-40 minuta, dok testo ne porumeni, a voće pusti sok.