Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

LETNJI KOLAČ KOJI ĆETE OBOŽAVATI Galeta sa kajsijama koja se PRAVI bez muke, a izgleda kao da ga je pravila vaša baka

30.06.2025. 16:45 16:53
Piše:
Izvor:
24 sedam
да
Foto: freepik, ilustracija

Postoji trenutak u letu kada kajsije dostignu vrhunac zrelosti - postaju slatke, sočne, mirišu na sunce i detinjstvo.

Taman mekane pod prstima, pune soka koji obećava savršeni zalogaj. I baš tada dolazi pravi trenutak za galetu - onu rustičnu, nepretencioznu lepoticu među kolačima.

Galeta ne traži precizno razvlačenje kora, savršeno slaganje slojeva ni sate u kuhinji. Dovoljno je par kajsija, malo putera, mrvica šećera i jedno testo koje se grli sa voćem dok se sve na kraju ne pretvori u sočan, mirisan desert koji izgleda kao da ga je pravila vaša baka.

Hrskave ivice, karamelizovani voćni sokovi koji cure niz ivicu, i ona prva parčad koja nestaju odmah po vađenju iz rerne. Ovo je desert koji ne zahteva vreme ni veštinu - samo uživanje.

Vreme pripreme:

           oko 1 sat i 40 minuta

Sastojci:

Za testo:

да
Foto: freepik, ilustracija

           250 g brašna

           150 g hladnog putera (isečenog na kockice)

           2 kašike šećera

           1 prstohvat soli

           4-5 kašika hladne vode (po potrebi)

Za fil:

           8-10 kajsija

           2 kašike šećera

           1 kašika gustina (ili griza)

           1 kesica vanilin šećera ili nekoliko kapi ekstrakta vanile

           malo limunovog soka

Za posipanje:

           1 jaje za premazivanje

           malo smeđeg šećera

Priprema:

1. Priprema testa:

U činiji pomešati brašno, šećer i so. Dodati hladan puter i rukama utrljavati dok se ne dobiju sitne mrvice. Postepeno dodavati hladnu vodu, dok se testo ne poveže. Formirati disk, umotati u foliju i staviti u frižider minimum 30 minuta.

2. Priprema fila:

Kajsije iseckane na kriške izmešati sa šećerom, gustinom, vanilom i malo limunovog soka. Ostaviti da odstoji dok se testo hladi.

4. Sastavljanje galete:

Ohlađeno testo razvući u krug (prečnik oko 30 cm) na papiru za pečenje. Po sredini testa rasporediti kajsije, ostavljajući oko 5 cm slobodnog ruba. Slobodan rub testa preklapati prema sredini preko voća, stvarajući nepravilne ivice. Premazati ivice umućenim jajetom i posuti smeđim šećerom za hrskavost.

4. Pečenje:

Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 190 stepeni oko 35-40 minuta, dok testo ne porumeni, a voće pusti sok.

Izvor:
24 sedam
Piše:
Pošaljite komentar