ЛЕТЊИ КОЛАЧ КОЈИ ЋЕТЕ ОБОЖАВАТИ Галета са кајсијама која се ПРАВИ без муке, а изгледа као да га је правила ваша бака
Постоји тренутак у лету када кајсије достигну врхунац зрелости - постају слатке, сочне, миришу на сунце и детињство.
Таман мекане под прстима, пуне сока који обећава савршени залогај. И баш тада долази прави тренутак за галету - ону рустичну, непретенциозну лепотицу међу колачима.
Галета не тражи прецизно развлачење кора, савршено слагање слојева ни сате у кухињи. Довољно је пар кајсија, мало путера, мрвица шећера и једно тесто које се грли са воћем док се све на крају не претвори у сочан, мирисан десерт који изгледа као да га је правила ваша бака.
Хрскаве ивице, карамелизовани воћни сокови који цуре низ ивицу, и она прва парчад која нестају одмах по вађењу из рерне. Ово је десерт који не захтева време ни вештину - само уживање.
Време припреме:
• око 1 сат и 40 минута
Састојци:
За тесто:
• 250 г брашна
• 150 г хладног путера (исеченог на коцкице)
• 2 кашике шећера
• 1 прстохват соли
• 4-5 кашика хладне воде (по потреби)
За фил:
• 8-10 кајсија
• 2 кашике шећера
• 1 кашика густина (или гриза)
• 1 кесица ванилин шећера или неколико капи екстракта ваниле
• мало лимуновог сока
За посипање:
• 1 јаје за премазивање
• мало смеђег шећера
Припрема:
1. Припрема теста:
У чинији помешати брашно, шећер и со. Додати хладан путер и рукама утрљавати док се не добију ситне мрвице. Постепено додавати хладну воду, док се тесто не повеже. Формирати диск, умотати у фолију и ставити у фрижидер минимум 30 минута.
2. Припрема фила:
Кајсије исецкане на кришке измешати са шећером, густином, ванилом и мало лимуновог сока. Оставити да одстоји док се тесто хлади.
4. Састављање галете:
Охлађено тесто развући у круг (пречник око 30 цм) на папиру за печење. По средини теста распоредити кајсије, остављајући око 5 цм слободног руба. Слободан руб теста преклапати према средини преко воћа, стварајући неправилне ивице. Премазати ивице умућеним јајетом и посути смеђим шећером за хрскавост.
4. Печење:
Пећи у претходно загрејаној рерни на 190 степени око 35-40 минута, док тесто не порумени, а воће пусти сок.