overcast clouds
30°C
30.06.2025.
Нови Сад
eur
117.174
usd
99.8841
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ЛЕТЊИ КОЛАЧ КОЈИ ЋЕТЕ ОБОЖАВАТИ Галета са кајсијама која се ПРАВИ без муке, а изгледа као да га је правила ваша бака

30.06.2025. 16:45 16:53
Пише:
Извор:
24 sedam
да
Фото: freepik, ilustracija

Постоји тренутак у лету када кајсије достигну врхунац зрелости - постају слатке, сочне, миришу на сунце и детињство.

Таман мекане под прстима, пуне сока који обећава савршени залогај. И баш тада долази прави тренутак за галету - ону рустичну, непретенциозну лепотицу међу колачима.

Галета не тражи прецизно развлачење кора, савршено слагање слојева ни сате у кухињи. Довољно је пар кајсија, мало путера, мрвица шећера и једно тесто које се грли са воћем док се све на крају не претвори у сочан, мирисан десерт који изгледа као да га је правила ваша бака.

Хрскаве ивице, карамелизовани воћни сокови који цуре низ ивицу, и она прва парчад која нестају одмах по вађењу из рерне. Ово је десерт који не захтева време ни вештину - само уживање.

Време припреме:

           око 1 сат и 40 минута

Састојци:

За тесто:

да
Фото: freepik, ilustracija

           250 г брашна

           150 г хладног путера (исеченог на коцкице)

           2 кашике шећера

           1 прстохват соли

           4-5 кашика хладне воде (по потреби)

За фил:

           8-10 кајсија

           2 кашике шећера

           1 кашика густина (или гриза)

           1 кесица ванилин шећера или неколико капи екстракта ваниле

           мало лимуновог сока

За посипање:

           1 јаје за премазивање

           мало смеђег шећера

Припрема:

1. Припрема теста:

У чинији помешати брашно, шећер и со. Додати хладан путер и рукама утрљавати док се не добију ситне мрвице. Постепено додавати хладну воду, док се тесто не повеже. Формирати диск, умотати у фолију и ставити у фрижидер минимум 30 минута.

2. Припрема фила:

Кајсије исецкане на кришке измешати са шећером, густином, ванилом и мало лимуновог сока. Оставити да одстоји док се тесто хлади.

4. Састављање галете:

Охлађено тесто развући у круг (пречник око 30 цм) на папиру за печење. По средини теста распоредити кајсије, остављајући око 5 цм слободног руба. Слободан руб теста преклапати према средини преко воћа, стварајући неправилне ивице. Премазати ивице умућеним јајетом и посути смеђим шећером за хрскавост.

4. Печење:

Пећи у претходно загрејаној рерни на 190 степени око 35-40 минута, док тесто не порумени, а воће пусти сок.

Извор:
24 sedam
Пише:
Пошаљите коментар