MAGIJA UKUSA U JEDNOM KOLAČU Rolat od jabuka, meda i bobičastog voća
Ako volite lagane i sočne kolače koji se brzo prave, ovaj rolat od jabuka i meda biće pravi izbor.
Rendane jabuke daju prirodnu sočnost, bobičasto voće osvežava svaki zalogaj, a med unosi blagu aromu i dodatnu slast. Ovaj recept je odličan za one trenutke kada želite domaći kolač, ali bez previše koraka i komplikacija.
Sastojci
Za testo:
80 g meda
80 g šećera
100 g putera (sobne temperature)
3 jajeta
pola kašičice sode bikarbone
prstohvat soli
200 g brašna.
Za fil:
3-4 jabuke
1-2 kašike šećera (po ukusu)
50 g bobičastog voća.
Priprema
Jabuke ogulite i narendajte. Pomešajte ih sa šećerom. Pleh obložite papirom za pečenje. Rasporedite ravnomerno rendane jabuke, a preko njih pospite bobičasto voće.
U šerpi otopite puter, med i šećer, promešajte i ostavite da se prohladi. Dodajte jaja, sodu bikarbonu i so, pa postepeno umešajte brašno. Smesu za testo prelijte preko jabuka i bobičastog voća u plehu, poravnajte i pecite u rerni zagrejanoj na 180°C 20-25 minuta, dok biskvit ne porumeni.
Odmah po vađenju iz rerne, biskvit pažljivo preokrenite na čistu kuhinjsku krpu posutu šećerom u prahu, skinite papir za pečenje i urolajte dok je još topao. Ostavite da se prohladi, pospite šećerom u prahu i secite na kriške.
Saveti
Za intenzivniji ukus dodajte u fil cimet, vanilu ili muskatni oraščić. Ako želite mekši rolat, umesto prhkog testa možete napraviti biskvitnu koru i filovati je odmah nakon pečenja. Umesto svežeg bobičastog voća, možete koristiti suvo grožđe ili brusnice potopljene u rum.