Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

MIRIŠE NA ZIMU I DOMAĆU KUHINJU Pekarski krompir uz savršen tajni dodatak

23.09.2025. 18:27 18:35
Piše:
Izvor:
Ona
krompir
Foto: Dnevnik/ Pexels

Kada zahladi, ništa ne mami više od mirisa domaće kuhinje i toplih jela koja nas podsećaju na zimske večeri uz porodicu.

Među omiljenim klasicima svakako je pekarski krompir – hrskav spolja, mekan iznutra, savršen uz svaki obrok. A kada mu dodate umak od ajvara, dobija se kombinacija koja osvaja na prvi zalogaj i osvaja sva čula.

Ovo je recept koji će postati vaš favorit.

Sastojci

Za krompir:

  • 1 kg krompira (idealno mladi ili krupni krompir)
  • 4 kašike maslinovog ili suncokretovog ulja
  • 2 čena belog luka, sitno seckana
  • 1 kašičica dimljene paprike
  • so i biber po ukusu
  • svež ruzmarin ili timijan po želji.

Za umak od ajvara:

  • 200 g ajvara (blagog ili ljutog po ukusu)
  • 100 ml pavlake za kuvanje ili jogurta
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • so i biber po ukusu
  • 1 čen belog luka, sitno seckan (po želji).

Priprema

Krompir dobro operite i oljuštite, pa ga isecite na kriške ili kocke jednake veličine. U velikoj posudi pomešajte krompir sa uljem, seckanim belim lukom, dimljenom paprikom, solju, biberom i začinskim biljem.

Prebacite krompir u pleh obložen papirom za pečenje i rasporedite ga u jednom sloju.

Zagrejte rernu na 200 stepeni (gornja i donja grejanja). Pecite krompir 40-45 minuta, povremeno ga promešajte da ravnomerno porumeni i dobije hrskavu koricu. Kada je krompir mekan unutra i hrskav spolja, izvadite ga iz rerne.

U manjoj šerpi zagrejte maslinovo ulje, dodajte sitno seckan beli luk i kratko propržite. Dodajte ajvar i pavlaku, mešajte dok se ne sjedini i dobije kremastu teksturu. Posolite i pobiberite po ukusu. Ako volite blaži umak, dodajte još pavlake.

Krompir poslužite topao, prelivajući ga umakom od ajvara. Možete dodati i svež peršun ili malo ljute paprike po vrhu za dodatni šmek.

Izvor:
Ona
Piše:
Pošaljite komentar
(VIDEO) PREŠAO IGRICU U PRAVLJENJU AJVARA Svi mu kliču na domišljatosti, evo šta je upotrebio da samelje papriku!
mlin

(VIDEO) PREŠAO IGRICU U PRAVLJENJU AJVARA Svi mu kliču na domišljatosti, evo šta je upotrebio da samelje papriku!

12.09.2025. 12:06 12:14
NA LIMANSKOJ PIJACI "CVETA" GOTOVA ZIMNICA Najčešće pitanje "Koliko je ajvar", a evo koliko košta samo JEDNA tegla- Prodavci ne mogu da stignu da naprave koliko se kupuje!
pijaca

NA LIMANSKOJ PIJACI "CVETA" GOTOVA ZIMNICA Najčešće pitanje "Koliko je ajvar", a evo koliko košta samo JEDNA tegla- Prodavci ne mogu da stignu da naprave koliko se kupuje!

29.08.2025. 09:36 09:44
KAD HANA, ELENA I DARIO USKOČE STRICU U POMOĆ, REZULTATI SU VRHUNSKI: Gabrići iz subotičkog gazdinstva primer spoja tradicije i modernog: Od matičnih sokova, preko krompira, do tri vrste vina
јабуке

KAD HANA, ELENA I DARIO USKOČE STRICU U POMOĆ, REZULTATI SU VRHUNSKI: Gabrići iz subotičkog gazdinstva primer spoja tradicije i modernog: Od matičnih sokova, preko krompira, do tri vrste vina

17.09.2025. 08:03 08:50