Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

NAPRAVITE SAMI ZIMNICU! Evo recepta za kisele krastavce BEZ KONZERVANSA, a da je brzo, lako i savršeno

09.09.2025. 20:01 20:10
Piše:
Izvor:
Žena.Blic
da
Foto: freepik, ilustracija

Kiseli krastavci su među naomiljenijim sezonskim đakonijama koje lako možete sami da napravite.

Osim što ćete imati fantastičnu salatu za zimu, njihova konzumacija ima niz zdravstvenih pogodnosti. Oni sprečavaju bolesti gastrointestinalnog trakta, poboljšavaju probavu, deluju okrepljujuće i što će mnoge dame obradovati, pospešuju brzo mršavljenje.

Za pripremu kiselih krastavaca za zimnicu je potrebno odabrati plodove koji su zdravi, bez oštećenja i simptoma oboljenja. Berba se obavlja rano u toku dana. Za kišeljenje nisu pogodni plodovi deformisanog oblika, šuplje unutrašnjosti ili prezreli.

Pre samog postupka krastavce je potrebno dobro oprati i prosušiti od suvišne vode na površini.

 

Najjednostavniji recept za kisele krastavce

 

Za početak tegle dobro operite, stavite na sterilizaciju 10 minuta u rernu zagrejanu na 90C i ohladite.

да
Foto: freepik, ilustracija

Sastojci:

1 kg krastavaca (kornišona)

2 grančice mirođije

biber u zrnu

nekoliko lista lovora (po želji)

Za preliv:

1 litar vode

150 ml sirćeta

1 kašičica soli

1 kašičica šećera

 

Način pripreme:

Sve sastojke za preliv pomešajte u istoj šerpi i zagrejte tek da se rastope šećer i so. Ostavite da se ohladi. Mirođiju i lovor takođe operite i ostavite da se okapaju i prosuše. Krastavce složite u uspravnom položaju u tegle, ugurajte mirođiju, lovor i nekoliko zrna bibera, te prelijte ohlađenim prelivom. Dobro zatvorite svaku teglu. U veliku, dublju šerpu ili lonac stavite kuhinjsku krpu na dno i poredajte tegle tako da se ne dodiruju. Ulijte vode u količini da je 2/3 tegle u vodi. Zagrejte sve do ključanja i kuvajte još 10 minuta. Ostavite da se sve ohladi u šerpi. Kada se u potpunosti ohlade, obrišite tegle sa krastavcima i čuvajte na suvom i tamnom mestu najmanje tri nedelje pre konzumacije.

Izvor:
Žena.Blic
Piše:
Pošaljite komentar