NEVEROVATNO! Kilogram suve kore voća koju bacamo u smeće prodaje se za 17.000 evra EVO KOLIKO TREBA DA SAČEKATE
Smatra se da pomaže zdravlju slezine, probavnog i respiratornog sistema, a zahvaljujući bogatstvu antioksidanasa i flavonoida, doprinosi i regulisanju krvnog pritiska.
Na prvi pogled, Sinhui, naselje u kineskom gradu Đijangmenu, u južnoj pokrajini Guangdung, deluje sasvim obično. Ali ako ga posetite u jesen ili zimu, dočekaće vas poseban prizor – ulice pune sušenih kora mandarina i vazduh ispunjen njihovim slatkim mirisom.
Za lokalno stanovništvo, taj miris ne označava samo sezonu berbe, već i miris bogatstva. U lokalnom kantonskom dijalektu reč za mandarinu izgovara se isto kao i reč za „zlato“ – gam. I zaista, kore mandarina iz Sinhuija ponekad vrede više nego plemeniti metal.
Tajna vrednosti: zemlja, voda i strpljenje
Kore iz Sinhuija cenjene su širom Kine zbog posebnog sastava zemljišta i vode, koji ovo područje čini idealnim za uzgoj mandarina. Smatraju se riznicom mikronutrijenata, a proces njihovog sušenja prava je umetnost.
Kore se suše na suncu svake jeseni i zime, i to najmanje tri godine. Postoji više vrsta, u zavisnosti od stepena zrelosti ploda:
– zelene kore – od mandarina ubranih pre sazrevanja,
– svetle i crvene kore – ubrane u novembru,
– velike crvene kore – potpuno zrele, oko decembra,
– zimske kore – ubrane nakon zime, sa većim udelom šećera.
Od carske palate do moderne medicine
Kore mandarina čenpi imaju dugu istoriju. Prema predanju, služile su se u jelima careva i carica u Zabranjenom gradu, bivšoj palati kineskih dinastija Ming (1368–1644) i Ćing (1644–1911).
Danas se koriste u južnoj kineskoj kuhinji, ali i u tradicionalnoj kineskoj medicini. Veruje se da podržavaju zdravlje slezine, digestivnog i respiratornog sistema, a zahvaljujući antioksidansima i flavonoidima, pomažu u regulisanju krvnog pritiska.
Popularna su i pića i slatkiši napravljeni od sušenih kora mandarina, koji su s vremenom postali deo svakodnevice širom Kine.
Čenpi – „vino među mandarinama“
Kao što vino s godinama postaje bolje, tako i čenpi dobija na vrednosti što je stariji. Što je duže sušen i pažljivije čuvan, to postiže veću cenu.
Tako je, na primer, kilogram sušenih kora mandarina iz 1968. godine prodat na aukciji u Hongkongu za 9.320 evra, a vrednost čitave industrije čenpija prošle godine procenjena je na 2,94 milijarde evra.
Danas, 500 grama pedeset godina starih kora može dostići cenu od 8.875 evra – iznos koji bi mnogi rado platili za flašu retkog vina, ali ne i za – kore mandarine.