Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

OD SIROTINJSKOG OBROKA DO GASTRO SENZACIJE Ovo jelo su nekada žene prodavale radnicima i vojnicima SADA JE HIT ŠIROM PLANETE

16.07.2025. 17:28 17:34
Piše:
Izvor:
Indeks.hr
јело
Foto: Ilustracija pixabay

Danas ga nalazimo svuda, u burgerima, tortiljama, na hot-dogovima ili kao samostalno jelo uz pirinač ili kukuruzni hleb.

Čili kon karne, ljuti gulaš od mesa i pasulja, jedno je od najpoznatijih jela američko-meksičke kuhinje. Ali, iako ga mnogi povezuju s Meksikom, njegova prava priča i poreklo su mnogo zanimljiviji nego što biste možda očekivali.

Gulaš za radnike, vojnike i kauboje
 

Uprkos imenu koje uključuje i špansku reč chile, chili con carne,  što u prevodu znači „čili sa mesom“ — nije tradicionalno meksičko jelo. Njegova prava domovina je zapravo Teksas, a veruje se da je nastao u 19. veku u pograničnim krajevima jugozapadne Amerike, u vreme kada su se ukrštale kulture meksičkih doseljenika, američkih kauboja i pograničnih radnika.

Jedna od najpoznatijih teorija kaže da su prve čilije pripremale takozvane „Chili Queens“ žene koje su u San Antoniju, u Teksasu, na ulici prodavale porcije ovog jela radnicima i vojnicima. Njihovi recepti bili su jednostavni: kombinacija seckane govedine, čilija u prahu, luka i belog luka ponekad čak i bez pasulja, koji je dodat tek kasnije.

Iako danas važi za simbol Tex-Mex kuhinje, u samom Meksiku čili kon karne ne postoji kao tradicionalno jelo, mnogi ga tamo smatraju „amerikanizovanim“ izumom.

Od sirotinjskog jela do kultnog specijaliteta
 

U početku, čili je bio sirotinjsko jelo, pristupačno, jednostavno za pripremu, hranljivo i pogodno za velike količine. Kuvao se dugo, na laganoj vatri, često sa jeftinijim i žilavim komadima mesa koji bi vremenom omekšali. Bio je to način da se sa malo sastojaka nahrani mnogo ljudi, od rudara do kauboja.

Tokom 20. veka, čili je doživeo pravu eksploziju popularnosti do te mere da se i danas u Americi redovno održavaju takmičenja u pripremi ovog jela. Biraju se vrste mesa, količina čilija, pasulj, paradajz... a varijacije su gotovo beskrajne. U nekim verzijama dodaju se čak i čokolada, pivo, kukuruzno brašno ili espreso kafa.

Zanimljivo je da pasulj nije uvek bio deo recepta. Pravi teksaški čili tradicionalno ga izostavlja, dok su ga druge regije kasnije dodale radi dodatne zasitnosti. Danas je gotovo nezamislivo poslužiti čili bez pasulja, ali među puristima ova tema i dalje izaziva žestoke rasprave.

Indeks. hr

Izvor:
Indeks.hr
Piše:
Pošaljite komentar
NAJBOLJI GULAŠ KOJI STE IKADA PROBALI Gotov za 30 minuta, topi se u ustima
гулаш

NAJBOLJI GULAŠ KOJI STE IKADA PROBALI Gotov za 30 minuta, topi se u ustima

23.02.2025. 14:41 14:47
PROBAJTE "SIROMAHOV GULAŠ" Ovaj američki specijalitet oboriće vas s nogu
гулаш

PROBAJTE "SIROMAHOV GULAŠ" Ovaj američki specijalitet oboriće vas s nogu

17.11.2024. 15:13 15:20