light rain
22°C
16.07.2025.
Нови Сад
eur
117.1772
usd
100.8323
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ОД СИРОТИЊСКОГ ОБРОКА ДО ГАСТРО СЕНЗАЦИЈЕ Ово јело су некада жене продавале радницима и војницима САДА ЈЕ ХИТ ШИРОМ ПЛАНЕТЕ

16.07.2025. 17:28 17:34
Пише:
Извор:
Индекс.хр
јело
Фото: Ilustracija pixabay

Данас га налазимо свуда, у бургерима, тортиљама, на хот-договима или као самостално јело уз пиринач или кукурузни хлеб.

Чили кон карне, љути гулаш од меса и пасуља, једно је од најпознатијих јела америчко-мексичке кухиње. Али, иако га многи повезују с Мексиком, његова права прича и порекло су много занимљивији него што бисте можда очекивали.

Гулаш за раднике, војнике и каубоје
 

Упркос имену које укључује и шпанску реч chile, chili con carne,  што у преводу значи „чили са месом“ — није традиционално мексичко јело. Његова права домовина је заправо Тексас, а верује се да је настао у 19. веку у пограничним крајевима југозападне Америке, у време када су се укрштале културе мексичких досељеника, америчких каубоја и пограничних радника.

Једна од најпознатијих теорија каже да су прве чилије припремале такозване „Chili Queens“ жене које су у Сан Антонију, у Тексасу, на улици продавале порције овог јела радницима и војницима. Њихови рецепти били су једноставни: комбинација сецкане говедине, чилија у праху, лука и белог лука понекад чак и без пасуља, који је додат тек касније.

Иако данас важи за симбол Tex-Mex кухиње, у самом Мексику чили кон карне не постоји као традиционално јело, многи га тамо сматрају „американизованим“ изумом.

Од сиротињског јела до култног специјалитета
 

У почетку, чили је био сиротињско јело, приступачно, једноставно за припрему, хранљиво и погодно за велике количине. Кувао се дуго, на лаганој ватри, често са јефтинијим и жилавим комадима меса који би временом омекшали. Био је то начин да се са мало састојака нахрани много људи, од рудара до каубоја.

Током 20. века, чили је доживео праву експлозију популарности до те мере да се и данас у Америци редовно одржавају такмичења у припреми овог јела. Бирају се врсте меса, количина чилија, пасуљ, парадајз... а варијације су готово бескрајне. У неким верзијама додају се чак и чоколада, пиво, кукурузно брашно или еспресо кафа.

Занимљиво је да пасуљ није увек био део рецепта. Прави тексашки чили традиционално га изоставља, док су га друге регије касније додале ради додатне заситности. Данас је готово незамисливо послужити чили без пасуља, али међу пуристима ова тема и даље изазива жестоке расправе.

Индекс. хр

Извор:
Индекс.хр
Пише:
Пошаљите коментар
НАЈБОЉИ ГУЛАШ КОЈИ СТЕ ИКАДА ПРОБАЛИ Готов за 30 минута, топи се у устима
гулаш

НАЈБОЉИ ГУЛАШ КОЈИ СТЕ ИКАДА ПРОБАЛИ Готов за 30 минута, топи се у устима

23.02.2025. 14:41 14:47
ПРОБАЈТЕ "СИРОМАХОВ ГУЛАШ" Овај амерички специјалитет обориће вас с ногу
гулаш

ПРОБАЈТЕ "СИРОМАХОВ ГУЛАШ" Овај амерички специјалитет обориће вас с ногу

17.11.2024. 15:13 15:20