Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

OVAJ ČAROBNI PRAŠAK ČUDA ČINI ZA KROMPIR Samo ga pospite i gledajte ŠTA ĆE DA UČINI

16.08.2025. 19:26 19:39
Piše:
Izvor:
Dnevnik
Krompir
Foto: AI, ChatGPT

Krompir je nezamenljiva namirnica u mnogim domaćinstvima, ali često se desi da umesto čvrstih gomolja spremnih za kuvanje, iz vreće izvadimo omekšale krompire s klicama.

Iako tada obično završe u kanti za smeće, postoje trikovi koji mogu značajno produžiti njihovu svežinu. Prema savetima jutjuberke Tracy Tips, postoji jednostavna metoda u četiri koraka koja sirovom krompiru može obezbediti dug vek trajanja – čak i do godinu dana.

Prvi korak je priprema kartonske kutije, na čije se dno stavlja papir ili kuhinjski ubrus kako bi upio višak vlage i zaštitio koru gomolja. Nakon toga, krompiri se ređaju u slojevima, a između svakog sloja dodaje se još jedan ubrus.

Sledeći trik podrazumeva posipanje praškom za pecivo, koji upija vlagu i sprečava prevremeno klijanje.

Na kraju, preko krompira se stavlja još jedan sloj papira, a kutija se zatvara i čuva na suvom i tamnom mestu, daleko od svetlosti.

Naravno, trajnost krompira zavisi i od načina skladištenja. Dok sirov može trajati od nedelju dana do nekoliko meseci, kuvani krompir u zamrzivaču može se sačuvati i do godinu dana.

Stručnjaci podsećaju da je važno znati prepoznati kada krompir više nije dobar za jelo – meka struktura, smežurana kora i izražena oštećenja jasan su znak da ga treba baciti. Svež krompir uvek bi trebalo da bude tvrd, gladak i zategnut.

Izvor:
Dnevnik
Piše:
Pošaljite komentar